Над 50 плевенчани се включиха в митинга на АБВ в подкрепа на АЕЦ „Белене“

23.05.2018 10:58

Стотици привърженици на АБВ взеха участие в митинг в подкрепа на изграждането на АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“, който се проведе пред сградата на Министерския съвет в столицата снощи. Повече от 50 бяха хората от Плевенска област, дошли да изразят подкрепата си за един от най-важните проекти за региона.

Председателят на партията Румен Петков откри събитието с думите. „Откривам днешния митинг, с който искаме 50 000 работни места, с който искаме ново качество на образованието, нови технологии, усещане за сигурност за развитие днес и тук”. Той благодари и на подкрепата на редица социалдемократически и либерални формации, чиито представители също взеха участие в събитието. „Това, че сме заедно ни дава самочувствието, че носим една кауза, която заслужава битката, водена от нас, защото сме най-последователни от повече от десетилетие. Тази кауза ни дава самочувствието, че идеята да сме ЗА България я има и тя ще има все повече поддръжници“, посочи той.

От трибуната подкрепа за енергийните проекти на България заяви и зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева. „Нека не отхвърляме с лека ръка факта, че проектът за АЕЦ “Белене” е лицензиран от ЕК и че имаме изградена площадка, поръчани, изготвени и доставени реактори, които сме си платили. Няколко милиарда лева, от нашите данъци, от нашите пари, вече е инвестирана от държавата в този проект. Ако той бъде оставен като най-скъпия и тъжен в историята ни паметник на управленската ни немощ и безстопанственост, ще бъде най-лошото нещо, което може да ни се случи“.

Към участниците в събитието се обърна и дългогодишния служител на площадката на АЕЦ „Белене“ Красимир Грунчев. „Ако питате нас – хората от Белене, от Плевен, Никопол от много населени места в Северна България, дали искаме да бъде изградена АЕЦ „Белене“, дали искаме да има енергийна сигурност за страната, дали искаме да има евтин ток, ще ви отговорим, че е все едно да ни попитате дали искаме да плащаме нещо скъпо, вместо да си го произведем сами на по-ниска цена. Този въпрос не стои пред нас. Ние искаме да започне строежът на АЕЦ „Белене“ и на други големи енергийни проекти като „Южен поток“, които биха дали работа, хляб и сигурност на хората в България“.

По време на митинга на АБВ група представители на десни формации се опитаха да организират някаква форма на контрапротест. Към тях с призив се обърна основателят на Алтернатива за българско възраждане и президент на България (2012-2012) Георги Първанов. „Ние подкрепяме изграждането на АЕЦ „Белене“ защото това е високата технология на българската икономика. Като не ви харесва “Белене“, дайте вашата алтернатива. Попитайте вашите покровители и нека те ако могат да предложат нещо, което е по-силно, по-работещо и по-добро. Не сме чули за такова вече 25 години и няма да го чуем от тях, в това съм сигурен. Всички трябва да разберем, че българската енергетика, „Белене“ са кауза. Винаги съм твърдял, че „Южен поток“ и „Белене“ не са проблем на стратегическата ориентация на България. Аз подписах договора на България за членство в ЕС и НАТО и го подписах тогава, когато подписахме и за „Белене“ и „Южен поток“. Затова още веднъж ще кажа, нередно и престъпно е да се делим на фили и фоби, защото проектът за втора атомна централа може и да няма руско участие, може би ще бъде с китайски, с френско или американско участие. Но този проект изразява българския национален интерес, той е свързан с бъдещето на страната ни, с бъдещето на нашите деца“, завърши Първанов, който отправи и призив към десните за нормален диалог по важните за държавата и обществото ни теми.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: