Инж. Данаил Вълов: Ръководството на Община Червен бряг не се притеснява от проверки

22.05.2018 16:30

„Обществените поръчки в община Червен бряг са проведени по закона и всеки, който има съмнения или възражения, трябва да ги изразява по времето, когато поръчките се провеждат. Всички коментари пост фактум са уплътняване на време, ресурс или опит за нагнетяване на напрежение в посока усвояването на средства по тези поръчки“. Това заяви на пресконференция днес кметът на община Червен бряг инж. Данаил Вълов във връзка с появили се публикации по темата. Той припомни, че неговият екип вече е преминал веднъж през подобен етап през 2011 г., когато бе начело на местната администрация. Тогава също бяхме успели да защитим редица европейски проекти, като предстоеше общината да усвои сериозни средства, заяви градоначалникът.

Данаил Вълов изтъкна, че в момента на територията на община Червен бряг се работи по 13 проекта, а две процедури са обявени за предварителен контрол. До края на годината предстои Общината да входира още 10 проекта – част от тях с европейско, а друга с национално финансиране, а общината ще усвои средства в размер около 40 млн. лв. през 2018-а и 2019-а, каза още той. Кметът категорично заяви, че ръководството на общината не се притеснява от това, че ще бъде проверявано, тъй като и към момента Община Червен бряг е сред най-проверяваните общини. „Само през миналата година сме обявили, провели и завършили 26 обществени поръки, от които 10 са обжалвани пред КЗК, а две от тях са отишли във ВАС, като няма нито едно решение в ущърб на Община Червен бряг. През тази година до момента сме провели 12 обществени поръчки, от които 4 са жалени пред КЗК, но отново всички решения са в наша полза“, сподели пред медиите инж. Данаил Вълов. Той бе категоричен, че неговият екип ще успее да приключи всички поръчки и всички проекти, които е защитила или предстои да защити.

Кметът на Червен бряг заяви, че подкрепя предложените промени в Закона за обществените поръчки. „Личното ми мнение е, че не може един закон да дава право на хора, които нямат отношение към поръчката, да жалят процедурата, като технология – нещо, което законът към момента позволява. Също така, според мен е недопустимо хора, които не участват в поръчката, да жалят класирането. Това навежда на мисълта, че фирми, граждани или юридически лица се възползват от тази вратичка в закона с цел забавяне или дори корупционни схеми“, каза още пред медиите инж. Вълов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: