„Мост към поколенията“ срещна бивши и настоящи учители и ученици на НУ „Христо Ботев“ – Плевен

21.05.2018 14:00

НУ „Христо Ботев“ –  Плевен събра свои учители и възпитаници от различни поколения на 19 май. Инициативата „Мост към поколенията“ е по идея на директора на училището Цветелин Горанов.

Училището беше превърнато в истински музей, който всички посетители разглеждаха с удоволствие и търсеха  своите учители и съученици, деца или внуци по старите снимки. Гостите имаха възможност да видят първата летописна книга на училището от 1932 г., стари учебници и учебни пособия.

 

Срещата по випуски, срещата с първия учител,  спомените за класната стая, първото училище, първите приятели са моменти, изпълнени с вълнение и радост, които споделяха всички посетители.

По-късно вечерта продължи с празничен концерт под надслов „Горди ботевци сме ние“ по сценарий на Правдолюба Маринова и с режисьор и водещ – Георги Ангелов.

В началото на концерта всички присъстващи бяха поздравени от  директора Цветелин Горанов. В словото си той разказа как се е зародила идеята за тази инициатива и за това колко силно емоционално преживяване е за всички, свързани с училището.

Към всички присъстващи се обърна и арх. Кирил Русков – бивш главен архитект и почетен гражданин на Плевен, учил в НУ „Христо Ботев” през  1937 – 1941 г. В израз на своето вълнение, умиление и признателност за инициативата, която го връща назад в детството, той подари 100-годишна  картина – портрет на Христо Ботев, рисуван през 1919 г.

Поздрав от името на всички бивши директори и учители на НУ „Христо Ботев“ отправи  Цветушка Дилчева – дългогодишен преподавател в училището.

Ученици от 1 и 4 клас представиха кратък рецитал. Участие в богатата програма взеха хор „Звъника“ – ръководител Ваня Делийска, танцов ансамбъл „Мизия“ с ръководители Биляна Денева и Михаил Денев, фолклорно трио и танцова формация „Феникс“ с художествен ръководител Иван Цветков и хореограф – Дарина Гергова, школа по спортни танци „Зорая“, Георги и Иван Гоцеви, танцова формация „Чародейка“ с ръководител Десислава Русева.

Музикални поздрави отправиха и бивши и настоящи възпитаници на училището – Симона Бецова, Маргарита Крумова, Марина Бадева, Преслав и Антонио Христови, както и Вокална група „Ботевци пеят“ с ръководител Венера Василева, а учениците от 1 б клас с ръководител Анелия Савчева представиха „Валс на първокласниците“.

С участието на ученици, родители и учители, акцентът на вечерта беше представянето на семейството и учителката през различните десетилетия на отминалия ХХ век – от създаването на НУ „Христо Ботев“ до наши дни.

И както е и самата идея на инициативата, през всичките години неизменно остава само училището, което като мост събира спомени и поколения.

Снимки: НУ „Христо Ботев” – Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: