Ветеринарите от клиника „ИДА – ВЕТ“ спасиха живота на Жара – единственото куче-водач в Плевен

19.05.2018 17:02

Специалистите от Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ – Плевен спасиха живота на Жара – единственото куче-водащ на незрящ в Плевен. Чаровната пациентка е постъпила в клиниката за на пръв поглед рутинна процедура. „Трябваше да почистим зъбния й камък – Жара е вече на 10 години и беше натрупала доста зъбен камък, който създава проблеми. Както и при хората, в резултат на него зъбите се развалят, животните отказват да се хранят, като следва летален край“, разказа управителят на клиниката д-р Ивайло Илиев. Той обясни, че почистването на зъбния камък става с ултразвук, но за целта пациентите биват поставени под упойка.

Именно тук идва и сложната част от интервенцията, тъй като Жара е изключително рискова за поставяне под упойка. В края на миналата година по време на рутинно изследване тя е диагностицирана с ерлихиоза – кърлежово заболяване на кръвта, което натоварва лимфните възли, черния дроб и далака, който при нея е увеличен. „Заради тази болест Жара бе много рискова за упойка. Самата хирургичната интервенция е елементарна и продължава 30 минути, но през това време тя беше под анестезия“, сподели д-р Илиев, допълвайки, че интервенцията е била предшествена от редица кръвни изследвания и рентген на бял дроб. „Трябваше да се внимава много с упойката, защото реално това съпътстващо заболяване прави така, че под упойка кучето спира да диша. А за Венци (бел. ред. собственикът на Жара Венцислав Иванов) това куче означава много“, каза още ветеринарният специалист. През цялото време на интервенцията, извършена екипно от д-р Ивайло Илиев, д-р Ангел Ангелов и д-р Георги Асенов, кучето е било на апарат за обдишване, като въпреки поетия огромен риск, Жара излиза успешно от упойка.

Ерлихиозата също е овладяна от ветеринарите, но по думите на д-р Илиев Жара винаги ще остане носител на това заболяване. Смъртността при тази болест е много висока – около 90%, като на 100 кърлежа 1-2 са преносители, но спокойно мога да кажа, че кучето вече е добре, каза управителят на „ИДА – ВЕТ“ – Плевен. По думите му, сега ще Жара ще трябва да продължи да взема имуностимулатори, като периодично ще й бъдат извършвани изследвания на кръв, черен дроб и бъбреци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: