Плевенското сдружение „Артилерия” откри паметна плоча на ген. Вазов в Рибарица

17.05.2018 15:02

Паметна плоча на ген. Владимир Вазов е била открита на 14 май от плевенското сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” в село Рибарица, община Тетевен. За това информира председателят на УС на организацията подполк. о.р. Радослав Георгиев. Поводът за реализиране на идеята за поставяне на паметна плоча на нашия патрон и велик българин – ген. Вазов, е отбелязване на 150 години от рождението му и 100 години от героичните сражения на Девета плевенска дивизия при Дойран, обясни подполк. Георгиев. Финансирането на начинанието е изцяло със средства на членове на Сдружението.

Откриването на паметната плоча е станало съвместно с Кметство Рибарица в лицето на кмета Пенка Ганева. Имало е и кратка литературно-музикална програма, подготвена от ученици от местното училище.

Мястото за поставяне на паметната плоча не е случайно избрано. В Рибарица ген. Вазов е имал наследствена къща, тъй като съпругата му Мара Горанова е била от Тетевен. Именно в това село, сега известен планински курорт, ген. Вазов е изкарвал летните месеци, най-вече след 1936 г.

Снимки: Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: