Военни от Белене участват в операция по извличането на останките от самолета, открит край с. Марица

17.05.2018 14:19

В изпълнение на заповеди на министъра на отбраната и командира на ВВС, работна група с общ ръководител полковник Калин Ценов, командир на Базата за специална техника към ВВС, извършва уникална операция по извличането на откритите останки от българско военно въздухоплавателно средство, най-вероятно изтребител Bf 109G-6, открит в землището на село Марица. Забележителното в случая е, че откритият изтребител се явява най-голямата физическа следа за подвига на българските летци, дали живота си в защита на българското небе, по време на Втората световна война. За това информират от Пресцентъра на ВВС.

Операцията се извършва съвместно от Военновъздушните сили и Сухопътните войски при непосредственото осигуряване на Военна полиция и Военномедицинска академия и координация от Съвместното командване на силите. Работата по обследване на района и извличане на намерените артефакти започна на 11.05.2018 г. и ще продължи до изпълнение на задачата.

В операцията участват и военни от в.ф. 28880 – Белене: серж. Ясен Чоканов, серж. Николай Стефанов, серж. Митко Петров и р-к Бисер Генов.

Изваждането на двигателя и винта представляваше истинско предизвикателство, поради откриването им на дълбочинна над 4 метра в силно заблатен терен. Ръководителят на групата, полковник Калин Ценов, лично ръководеше операцията по изтеглянето му на повърхността. Следва да се отбележи изключително важната роля на използваната съвременна специализирана техника предоставена от Сухопътните войски, както и професионалната работа на личния състав на екипите за сапьорно и инженерно осигуряване под прякото управление на капитан Стоян Мечкаров.
След края на операцията всички събрани материали ще бъдат предадени на Националният военноисторически музей, където да се подготвят и изложат като експонати пред широката общественост.

При обследване на авиациония двигател са установени две пробойни от куршуми, като интересен е ъгъла на попадане, говорещ за атака от противников самолет с превишение от дясно. Характерните входни отверстия показват попадане на куршуми с бронебойно и осколочно фугасно действие.

Изтребителят Bf 109G-6, открит в землището на село Марица, е доставен на Въздушните на Негово Величество Войски на 21 юни 1944 г. и получава номенклатурен номер 130/7057 (т.е. 130-ят доставен Bf 109 в Царство България). Самолетът вероятно е със заводски номер 760242, произведен в град Гьор, днешна Унгария. Едва три дни по-късно, на 24 юни 1944 г. същият самолет, пилотиран от подпоручик Тодор Розев (1920 – 1990 г.), е свален от изтребител P-38 Lightning от състава на 82-ра изтребителна група на ВВС на САЩ. 
Подпоручик Розев се спасява с парашут и 13 години по-късно описва случката в своите мемоари озаглавени „Спомени на летеца”. 

Снимки: ВВС

#тагове:

НАЙ-НОВИ: