Клуб „Млади възрожденци“ при ОСО – Плевен посети Народния театър и Националния исторически музей

16.05.2018 13:07

На 11 и 12 май тази година клуб „Млади възрожденци“ при ОСО – гр. Плевен най-после осъществи екскурзията до град София, провалена от климатичните условия на 25 и 26 март. Благодарение на намесата на г-н Копчев – почетен председател на Общинския комитет „Васил Левски“ – гр. Плевен и на помощта на г-н Василев – председател на Националния комитет, отново ни бе осигурена възможността да гледаме пиесата „Духът на поета“ от Стефан Цанев в Народния театър „Иван Вазов“. Това информира Мария Антонова – ръководител на клуба.


Очаквахме с любопитство и вълнение тази щастлива възможност и наистина можахме да се насладим на един невероятен спектакъл с много съвременно звучене. Участваха любимият на всички ни актьор Христо Мутафчиев и талантливите Валентин Танев и Павлин Патрунов, под режисурата на Маргарита Младенова. Не можем да преразкажем интересния сюжет на пиесата. Само ще кажем, че учениците бяха направо приковани както от актьорската игра, така и от показания политически живот на Следосовобожденска България, и правеха неволна аналогия със съвременността. След многократно аплодирания финал на постановката, със съдействието на г-жа Силвия Калпакова (отговаряща за клубовете „Млади възрожденци“ в страната) както и на г-н Свилен Стойчев (ръководител на ученически походи Плевен – Карлово), успяхме да се срещнем с актьора Христо Мутафчиев. Въпреки умората си, но от обич към децата, той се съгласи да разговаряме. Разказа ни какво е за него тази роля, кой е за него Стефан Стамболов, и така обясни защо не просто играе, а изживява образа на този голям, макар и противоречив, български държавник. Накрая с чувство за хумор обсъди някои проблеми на образователната система.
В София разгледахме още богатата експозиция на Националния исторически музей. Потопихме се в атмосферата на далечната и романтична, но скъпа за нас Средновековна България в музея „Боянската църква“. Направихме си снимки с екскурзоводката, която ни отдели особено внимание, защото се оказа наша съгражданка.
Приключвайки, непременно трябва да благодарим на директора на ОСО – гр. Плевен, г-жа Веселка Лилова, за активното участие в живота на клуб „Млади възрожденци“ и оказаната всестранна помощ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: