Проф. д-р Славчо Томов и Иван Миндиликов – почетни граждани на Плевен /галерия/

15.05.2018 10:53

На тържествена сесия на Общинския съвет днес със званието „Почетен гражданин на Община Плевен” бяха удостоени проф. Славчо Томов – ректор на Медицинския университет в града и Иван Миндиликов – кмет на Плевен от 1924 до 1931 година. Сред дошлите да уважат тържественото събитие бяха бившите кметове на Плевен Андрей Романов, Петко Цолов и Иван Нинов, както и депутатите Стефан Бурджев, Чавдар Велинов, Владислав Николов и ралица Добрева.

Ще припомним, че решението за удостояването на проф. Славчо Томов и Иван Миндиликов (посмъртно) със званието “Почетен гражданин на Община Плевен” бе взето единодушно от Общински съвет – Плевен на сесията миналия месец.

 

Проф. д-р Славчо Томов е лекар, дипломирал се във Висшия медицински институт – Плевен, с отличие, с две специалности – акушерство и гинекология и онкология. Той е ректор на МУ – Плевен, от февруари 2013 г. Завършил е множество курсове и специализации у нас и чужбина – по лапароскопска и гинекологична хирургия и по хистероскопия. Той е сертифициран за работа с роботизираната система като хирург на конзола. Има общо 224 научни публикации. Проф. Томов е носител на множество престижни награди, сред които грамота и почетен знак по случай Деня на българския лекар, за принос в областта на медицината; грамота и почетен знак за принос в развитието на УМБАЛ „Георги Странски” – Плевен; званието „Плевенчанин на годината 2012” от Клиничен институт по репродуктивна медицина „Света Елисавета” – Плевен.

Като ректор на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов допринася за развитие на иновативния профил на висшето учебно заведение и утвърждаването и на град Плевен като привлекателен и предпочитан образователен, научноизследователски и здравен център, привличащ все повече български и чуждестранни студенти, както и световни учени и хирурзи в нашия град.

Дъщерята на Иван Миндиликов – Райна Миндиликова получи отличието

Иван Миндиликов е общественик, политик и кмет на Плевен в периода от 1924 г. до 1931 г. По време на неговото управление в Плевен са създадени първите в страната доходоносни общински стопански предприятия, които се самоиздържат и реализират печалба. Построена е електрическа централа и градът е електрифициран. Изградена е модерна кланица с хладилна инсталация, имаща голямо значение за стопанското развитие на града и обособяването му като най-добре уреден център за стимулиране на животновъдството и свързаните с него производства. Преустроени и снабдени с най-модерна техника са Пожарната команда и Сметоизхвърлянето, като са обособени в отделни стопански предприятия”. По време на управлението на Иван Миндиликов са предприети първи реални стъпки за цялостно модерно водоснабдяване; построени са новата жп гара, Съдебната и Сметната палати, стадионът; проправени са повече от 30 км улици, завършени са 180 км общински пътища, свързващи града със съседните общини; извършена е цялостна нивелация на Плевен и други.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: