Откриха паметника на Емил Димитров в Плевен

15.05.2018 13:05

Паметникът на легендата на родната естрада Емил Димитров бе официално открит днес на площад „Възраждане“ до Големия фонтан на Водната каскада. Събитието бе акцент в празничната програма за 15 май.

Автор на паметника е скулпторът Константин Симеонов – Костика.

Ще припомним, че средствата за изграждане на паметника на Емил Димитров бяха набрани чрез мащабна дарителска кампания в Плевен, която започна през пролетта на 2016 г.

В рамките на дарителската акция бяха организирани благотворителна изложба с участието на художници от Плевен и цялата страна и концерт, в който безвъзмездно се включиха Даниел Цочев, Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Люси Дяковска, Драгомир Драганов, диригентът Левон Манукян и младият пианист Гого Милтиядов. С двуседмична кампания, предшестваща Коледния благотворителен бал на „Ротари клуб Плевен Центрум”, както и на самия бал, бяха събрани още 15 хил. лв. за изграждането на паметника. 925 гилзи дари Министерство на отбраната за паметен знак на световноизвестния певец след отправена молба от кмета Спартански до военния министър. Балансовата стойност на дарението е 15 хил. лв., а извлеченият от 122-милиметровите гилзи месинг ще е достатъчен за направата на паметника. Плевенска компания за цифрова телевизия и интернет пък финансира превоза от военен склад в поделение край Стара Загора до Плевен на гилзите от артилерийски снаряди.

С национален конкурс бе избран и самият проект за паметник, а монтажът му се осъществи миналата седмица.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: