СУ „Христо Смирненски” – Гулянци се включи в инициативата „Розите на България”

15.05.2018 8:51

СУ „Христо Смирненски” гр. Гулянци се включи в инициативата „Розите на България”. На 11 май децата и учителите се хванаха на хоро заедно с още хиляди свои сънародници по цял свят.
Министерство на образованието и науката организира инициативата „Розите на България“ съвместно с българските общности зад граница с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина. Тя е посветена на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий.
Инициативата се провежда в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина. В нея участват децата, учителите, родителите и други представители на българската общност, съпричастни към българските неделни училища.


Акцент в празника навсякъде е изпълнението на едно и също българско хоро на публични и оживени места. Тази година заедно със своите сънародници зад граница хоро танцуваха и десетки училища в България. За инициативата бе избрана „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“.
Празника в СУ „Хр. Смирненски” започна с емблематичната песен „Една българска роза” и продължи с рецитал и народни танци. Двора на училището бе украсен от тематична изложба с рисунки на рози – розите като символ на България, розите като символ на Гулянци. Настроението в училищния двор ескалира още с първите тактове на „Празничната сюита” и малки и големи, пременени в народни носии и закичени с цветя, завиха кръшно хоро. Ръка за ръка в ритъма потропваха директора Емилия Кръстева и първолаците, преподаватели и абитуриенти, помощен персонал и родители. За всички емоцията бе една – обич към България и единство!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: