МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен” прилага нова технология за лечение на заболявания вследствие на остеопороза или травма

15.05.2018 11:08

През 2000 г. Световната здравна организация определя остеопорозата като третото социално значимо заболяване в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Прогнозата е, че до 2020 г. тя ще заеме второ място. По данни на Международната фондация по остеопороза болестта вече е изпреварила онкологичните заболявания. Ненавременното лечение на остеопорозата води до поява на фрактури.

МБАЛ „Свети Панталеймон – Плевен“ прилага новата технология кифопластика за лечение на сериозни и често срещани  проблеми в областта на гръбначния стълб вследствие на остеопороза или травма. Тя има много добър ефект и  нисък процент риск за пациента. Кифопластиката е щадяща процедура, при която пациентите се възстановяват бързо. Обикновено силната болка в областта на счупването намалява значително за 2-3 дни. Още в рамките на първата седмица след извършване на кифопластика може да бъде започната рехабилитация, физиотерапия и физическо натоварване.

„Кифопластиката се извършва с цел премахване на болката, а не възстановяване на формата, големината и височината на прешлена. Процедурата е насочена към стабилизиране на гръбнака и терапия на болката“, споделя проф. д-р Николай Райнов, неврохирург в МБАЛ „Свети Панталеймон – Плевен“.

Кифопластиката спада към т. нар. безкръвни процедури, при които загубата на кръв е минимална. Бързо втвърдяващ се костен цимент се инжектира в прешленното тяло, като целта е да се стабилизира засегнатото гръбначно ниво и да се намали степента на болката. Този вид лечение се прилага при силна болка, причинена от блокада на нервния корен на прешлените на гръбначния стълб от тумори, прешлени с нарушена структура или травматични фрактури. Прилага се също така при пациенти с  болезнена, незаздравяла компресионна фрактура („сплескване“ на предната част на прешлена) в резултат на остеопороза, неоплазми на кръвта, метастази, както и при пациенти с хронично незаздравели травматични прешленни фрактури.

„В МБАЛ „Свети Панталеймон – Плевен“ разполагаме с необходимите знания, умения и апаратура, за да приложим още днес процедурата на нуждаещите се пациенти. Имайки предвид прогресивното остаряване на населението, честотата на прилагане на кифопластиката се увеличава в световен мащаб“, допълва проф. Райнов.

Процедурата има много широко поле на приложение. Кифопластиката може да се използва при млади хора с травматични счупвания, подходяща е за лечение на възрастни и болни хора. Колкото по-рано след появата на симптоми бъде назначена, толкова по-добре се повлияват пациентите.

МБАЛ и ДКЦ „Св. Панталеймон – Плевен“ са водещи за Централна и Северна България лечебни заведения. Те налагат нов модел на качествено медицинско обслужване, комбиниращ три комплексни фактора – водещи в областта си медици, високотехнологична апаратура и лично отношение към пациента. Многопрофилната болница разполага с три корпуса и 12 клиники и отделения. ДКЦ „Св. Панталеймон – Плевен“ предоставя възможност за първични и консултативни прегледи по всички медицински специалности.

За Проф. д-р Николай Райнов:

Проф. д-р Николай Райнов е неврохирург, който работи в Многопрофилна клиника в Мюнхен, и оперира в клиники в страни от Европейската общност, Азия и Африка. Специалистът е със световен клиничен и академичен опит. Завършва немска езикова гимназия, след което медицина в Германия. Неврохирургът е преминал редица специализации в Германия, Швейцария и САЩ. Бил е началник на отделение по неврохирургия във Великобритания в продължение на шест години. От 2014 година преглежда и оперира пациенти в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: