Мая Манолова направи първия ход в шахматния „Турнир на шампионките“ в Плевен

14.05.2018 15:40

Омбудсманът Мая Манолова направи първия ход на шахматната дъска в „Турнира на шампионките“, който се провежда от днес до 21 май в Плевен. Омбудсманът е патрон на състезанието, посветено на честването на 90 години организирано шахматно движение в България и 25-годишния юбилей от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие. Организатор на турнира е народният представител Васил Антонов, който е в управителния съвет на „Българска федерация по шахмат 1928“ и е член на международния секретариат на Интерпарламентарната асамблея по православие.

В турнира участват десет от най-добрите шахматистки у нас – гросмайстор Маргарита Войска – единадесет пъти шампионка на България, младите надежди – Нургюл Салимова, Виктория Радева и Габриела Антова, гросмайсторките Ива Виденова, Адриана Николова и Мария Велчева, както и международните майсторки Румяна Гочева, Елица Раева и Любка Генова. Те ще се състезават в 9 кръга по системата „Всеки срещу всеки“. Наградният фонд на турнира е 8 000 лв., предвидена е и специална награда от Омбудсмана на Република България.

Като знаменателно за Плевен събитие определи „Турнира на шампионките“ депутатът Васил Антонов, който отбеляза, че това е най-голямата шахматна проява за дами, която се организира в България. „Неслучайно поканихме омбудсмана Мая Манолова за неин патрон, защото тя е човекът с най-голямо обществено доверие, човекът, който най-добре защитава интересите на обикновените хора. В себе си тя е съчетала упоритостта, волята и всички други добродетели, които се срещат и при нашите шампионки“, каза при откриването на турнира Антонов, пожелавайки успех на всички участници.

Чувствам се изключително комфортно в тази шампионска среда, не скри омбудсманът Мая Манолова, която благодари за поканата от страна на Васил Антонов да бъде почетен патрон на събитието. Шахматът е древна и мъдра игра, базирана на стратегията на войната, която развива ума и тактическото мислене, но аз съм сигурна, че когато станете от дъските, вие спирате да сте противници, обърна се към шахматистките Манолова. Също така, тя посочи че шахматът е начин за самоусъвършенстване, развивайки логиката и бързината на мисълта, но и почтеността и справедливостта. Защото обикновено печели този, който е подготвен по-добре, но и този, който може да рискува и да заложи на красиви комбинации, отбеляза омбудсманът. Мая Манолова изрази увереност, че състезанието ще е изключително оспорвано, като поздрави за перфектната организация Българската федерация по шахмат и домакините от хотел „Ростов“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: