Уникални експонати от Учредителното събрание показаха в Нощта в Панорамата (галерия)

13.05.2018 10:45

И тази година Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” стана част от инициативата „Европейска нощ на музеите“. Многобройните гости на събитието бяха приветствани от директора на Регионален военноисторически музей – Плевен Емилия Зорнишка, а началото на празника бе поставено с концерт на Клуб „Веселяци“.

Гостите на Панорамата имаха възможността да видят уникални експонати, представени в изложбата „140 години от Освобождението на България и изграждане на новата българска държава“ с материали от фонда на РИМ – Велико Търново, свързани с откриването на Учредителното събрание през 1879 г. Сред тях бе бронзов звънец, изработен през 1474 г., използван по време на Учредителното събрание, проведено във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 г. за въдворяване на ред в заседанията. Звънецът е намерен в сградата на конака от руските войски след влизането им в Търново през лятото на 1877 г. Също така, плевенчани видяха настолна газена лампа от интериора на кабинета на Стефан Стамболов, като министър-председател, евангелие от 1865 г., принадлежало на депутата от Учредителното събрание Михо Гълъбов от Севлиево, дневници на Учредителното събрание, словото на княз Александър Дондуков – Корсаков, произнесено на 10 февруари 1879 г. при откриване на събранието, както и копие на Търновската конституция. Изложбата бе организирана с любезното съдействие на РИМ – Велико Търново в лицето на неговия директор Иван Църов.

В програмата на Нощта в Панорамата бе показана още изложба-дарение „140 години Плевенска епопея 1877 г.”, премиера на документалния филм „Освободителят на България” за американския журналист Джанюариъс Макгахан с продуцент и режисьор Искрен Красимиров и оръжия на воюващите страни в Руско-турската война 1877/78 г. Изложба-базар подредиха ученици от ПГРТО – Плевен, а с базар на книгата се включи книжарница „Грамма“. Участие в Нощта в Панорамата взеха и представители на Регионален клуб „Традиция“ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: