Плевенски военни участваха в ритуала за Празника на Ловеч

11.05.2018 15:10

Днес на площад „Тодор Кирков” в град Ловеч се проведе военен ритуал по издигане на националното знаме по случай празника на града. Почетен караул от военно формирование 38220 – гр. Плевен от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора взеха участие в мероприятието.
Приемащия строя подполковник Мирослав Марков поздрави военнослужещите по случай празника на град Ловеч. На тържеството националния трибагреник бе издигнат от лейтенант Кольо Колев.
На площад „Тодор Кирков” на ритуала присъстваха кметът на града Корнелия Маринова, Ловчанският митрополит Гавриил, представители на общинската власт, гости и граждани.
Традицията на честването е свързана така наречените „Люлякови тържества“. Освен това мелодията на известния химн „Върви народе възродени“, посветен на празника на Славянската писменост, е написана в Ловеч. Тези са причините, през 1992 г. местната общественост да избере датата 11 май (по стар стил – деня на Славянската писменост и братята Кирил и Методий) – за официален празник на град Ловеч.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: