В 63 училища в Плевенско днес ще се извият народни хора в подкрепа на инициативата „Розите на България”

11.05.2018 9:35

Министерство на образованието и науката, съвместно с българските общности зад граница с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина организира инициатива „Розите на България“, посветена на 11 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий.

Инициативата „Розите на България“ се реализира в партньорство с Министерство на вътрешните работи и съответните дипломатически представителства, Министерство на културата и Държавна агенция за българите в чужбина.

Предвижда се днес  на публични и оживени места в чужбина децата, учители, родители и други представители на българската общност, съпричастни към българските неделни училища да изпълняват едно и също българско хоро. В подкрепа на инициативата за обединяване и сплотяване на общността, чрез българската фолклорна музика в 63 училища от област Плевен ще участват с различни дейности, като сценарият се определя от всяко едно училище. За това информират от Регионално управление на образованието – Плевен.

Дейностите по инициативата в някои училища се съчетават с патронен празник на училището (СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пордим), с изпращане на випуск 2018, други училища се включват и групите по интереси от проекта „Твоят час“ (ПГРТО – Плевен, ОУ „Валери Петров“, Плевен), предвидени са изложби на рисунки, постери от ученици (ОУ „Валери Петров“ Плевен, НУ „Патриарх Евтимий“ Плевен и др.), представяне на български народни носии и изяви на ученици (НУ „Единство“ гр. Плевен и НУ „Христо Ботев“ Плевен), спечелени награди от фолклорни фестивали от ученици (НУ „Христо Ботев“ Плевен).  За участие в инициативата, училища са изготвили отличителни знаци – рози и знамена (ОУ „ Валери Петров“ Плевен, НУ „Патриарх Евтимий“ Плевен).

Времето за провеждане на инициативата е избрано от ръководството на училището, в удобно за всички участници.

За инициативата е избрана да звучи музикална „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на БНР, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: