Плевенска филхармония с наситен от събития афиш в края на творческия сезон

10.05.2018 12:50

Богат на прояви е афишът на Плевенска филхармония в последните месеци от творческия сезон 2017/2018 година. Повече за предстоящите събития – с акцент върху оперните спектакли „Аида“ и „Набуко“, които плевенчани ще имат удоволствието да гледат на сцената на Летния театър в „Кайлъка“, днес в пресклуба на БТА сподели директорът на културния институт Любомир Дяковски. Първата от проявите е след броени дни – на 17 май от 19 ч. в Читалище „Съгласие“, където ще бъде представен игрално-биографичен филм и концерт, посветени на 80-годишния юбилей на Милчо Левиев. Освен юбилея на изтъкнатия музикант, повод за тематичната вечер е и фактът, че Плевен е първият град, в който Левиев изнася концерт с Плевенска филхармония след завръщането си от изгнание в началото на 90-е години на миналия век, каза Любомир Дяковски.

През месец май Плевенска филхармония продължава с гастролите в страната, като музикантите ще гостуват в София, Хасково, Кърджали, Златица, Карлово, а на 4 юни ще участват в спектакъла на Димо Дешев „Българи от старо време“ заедно със Северняшкия ансамбъл, актьори от ДКТ „Иван Радоев“ и Общински хор „Гена Димитрова“. В една от главните роли гост ще бъде Александър Мутафчийски от Музикален театър „Стефан Македонски“ – София. На 15 юни за трети път в Плевен ще гостува диригентът Йордан Камджалов, а на 18 юни със същата програма Филхармонията ще се представи на „Софийски музикални седмици“. Солисти ще са турският флейтист Бюлент Ефсил и китаристът Георги Димитров. Проявите продължават на 23 юни отново в столицата с „Вечер на мюзикъла“ с Люси Дяковска, като този път концертът ще е копродукция със Софийска филхармония и с участието на Хорова капела „Светослав Обретенов“.

Гвоздеят в програмата на Плевенска филхармония на финала на успешния творчески сезон ще са оперите „Аида“ – на 27 юни и „Набуко“ – на 2 юли. Дяковски не скри, че неговият екип хвърля най-много усилия и ресурс за реализацията на „Аида“, като в главната роля ще е Цветелина Василева. Дебютът й е в Сан Франциско, откъдето продължава кариерата си в Чикаго, Миланската Скала, Ковънт Гардън и Метрополитън Опера. Участие ще вземат още Саня Анастасия – Сърбия, Дарио ди Виетри – Италия, който има поредица участия на Арена ди Верона, Ивайло Джуров, както и Юлиян Константинов, който ще се изяви в ролята на Рамфис. За него това ще е второ гостуване в Плевен, откакто аз съм директор на Плевенска филхармония, припомни Любомир Дяковски.

Операта „Набуко“ бе представена на сцената на Летния театър и през миналата година, но сега повече от половината изпълнители ще бъдат нови, разкри директорът на Плевенска филхармония. В ролята на Набуко ще видим и чуем Венцеслав Анастасов, който има изяви на много от най-големите оперни сцени по света и е пял заедно с Пласидо Доминго, както и младият и талантлив тенор Георги Султанов, а в ролята на Абигайл отново ще е Йорданка Дерилова. Режисьор и на двата оперни спектакъла е Надя Христозова.

Финалът на сезона ще бъде поставен на 13 юли, когато в парка на Регионалния исторически музей в Плевен ще бъде представен проектът на цигуларя Чавдар Вълков и пианиста Георги Милтиядов. Той включва класически произведения в рок, поп и джаз аранжименти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: