Специалисти от ВВУБ „Георги Бенковски” обезвредиха снаряд от Руско-турската война

04.05.2018 14:49

По заповед на Командира на ВВС – генерал-майор Цанко Стойков и в изпълнение на „План на Военновъздушните сили за оказване на помощ на населението при бедствия”, специализираното формирование за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” вчера обезвреди снаряд от Руско-турската война, открит на 02.05.2018 г. при изкопни работи в дворно място, в с. Петърница, община Долни Дъбник, област Плевен.
Под ръководството на капитан Деян Христов специалистите извършиха разузнаване и внимателно анализираха боеприпаса – силно корозирал снаряд от Руско-турската война с дължина 30 см. и диаметър 10 см.
При стриктно спазване на мерките за безопасност снарядът бе транспортиран извън населеното място и бе унищожен чрез взривяване.
ВВУБ е пряко свързана с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. При изпълнението на задачата военнослужещите показаха висок професионализъм, бърза реакция и отлична координация при неутрализиране на рискови за населението ситуации.

Информация: ВВС, Пресцентър

Снимка: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: