Над 1660 плевенчани подкрепиха подписка и отворено писмо до кмета за решаване на проблема с бездомните кучета

04.05.2018 11:57

Гражданската подписка за разрешаване на проблема с безстопанствените кучета в Плевен, подкрепяща Отворено писмо до кмета на община Плевен  и председателя на Общински съвет – Плевен е била внесена на 2 май при кмета Георг Спартански.Събраните подписи от граждани са 1462 на хартиен носител и 205 от онлайн платформата – www.peticiq.com. За това информират организаторите на подписката в съобщение до медиите.

Чрез Отвореното писмо, подкрепено с подписите на 1667 жители на Плевен, от кмета Спартански се изисква официален отговор на следните въпроси:

  1. Какви конкретни действия предприе Община Плевен във връзка със задължението си за овладяване на проблема с безстопанствените кучета, съгласно чл. 40, ал. 3 и ал. 4 от Закона за защита на животните?
  2. Защо Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Плевен е все още със статут на Проект от 2014 г.? Община Никопол, например, има приета такава от 2015 год.
  3. Колко жалби и искови молби са подадени срещу Общината във връзка с ухапвания от безстопанствени кучета?
  4. Колко безстопанствени кучета има на територията на град Плевен и има ли актуален регистър, в който да се вписват те, а също и манипулациите, които са им извършени?
  5. Какви са специалните мерки, предприети от Общината за защита на гражданите от агресивните безстопанствени кучета?

Във връзка с поставените въпроси, гражданите изискват предоставяне на копия на следните документи:

  1. Копие от Отчет за изпълнение на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и План на Община Плевен във връзка с изпълнението й, който би следвало да е внесен до 1 март 2018 г. до изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, съгласно чл. 40, ал. 4 от Закона за защита на животните?
  2. Списък на сключените от Община Плевен договори с ветеринарни амбулатории, и копие от тях, както и регистър на извършените в тях кастрации, обезпаразитяване и ваксиниране срещу бяс на безстопанствените кучета.

В случай, че изискваната документация не бъде предоставена законовия срок, същата ще бъде изискана по реда на Закона за достъп до обществена информация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: