Народният представител от 15 МИР Плевен Стефан Бурджев: Агенция „Пътна инфраструктура“ има ресурс да ремонтира опасния път в община Гулянци!

28.04.2018 9:37

Недоволството на гражданите от община Гулянци от ужасяващото състояние на пътя в участъка му от с. Милковица, през с. Долни Вит и с. Сомовит до разклона за Никопол при с. Черквица и липсата на адекватни действия от страна на държавните институции продължава.
През месец март местната инициативна група се обърна с молба до Министъра на регионалното развитие, Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление и Областния управител на област Плевен за предприемане на незабавни мерки за ремонт на пътя. Тя бе подкрепено с подписите на 1632 – ма граждани. Община Гулянци също нееднократно е сигнализирала за състоянието на пътя, който е единствена връзка на жителите на селата Милковица, Долни Вит и Сомовит с общинския и областния център и съответно е единствен достъп до тях на обществения транспорт, колите на спешна помощ, пожарната и социален патронаж, ученическите автобуси. Трафикът допълнително се натоварва от тежките камиони, пътуващи от и за пристанище Сомовит. Към момента цялата отсечка е осеяна с дупки, някои от които с диаметър над 2 метра и дълбочина над 25см. Има участъци, на които изцяло липсва настилка. Актуалното състояние на пътя е реална предпоставка за възникване на произшествия и инциденти.


Вчера с представители на Инициативния комитет на протестиращите се срещнаха и разговаряха народният представител от 15 МИР Плевен Стефан Бурджев и общинският съветник от местния парламент в Гулянци Лъчезар Крумов.
„Информацията, която се предоставя на протестиращите, от институциите, които трябва да решат проблема, е противоречива и откъслечна. Затова и гражданите на пряко засегнатите населени места от община Гулянци имат опасенията, че за пореден път исканията им ще бъдт пренебрегнати. Те се съмняват също, че ако бъдат отпуснати средства, то те няма да бъдат за цялостен ремонт, а за поредно временно и частично „решение“ на проблема, както и за потъването им в евентуални корупционни схеми“, коментира пред „Плевен за Плевен“ народният представител Стефан Бурджев. Той припомни, че ужасяващото състояние на пътя не е от сега, и че още миналата година, по време на парламентарен контол в Народното събрание, е алармирал регионалния министър Нанков за ситуацията и спешната нужда от разрешаваето й.


Според депутатът от Левицата, обаче, отговорите трябва да се търсят не само от ресорния министър, но и от шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, тъй като именно тая държавна структура носи пряката отговорност за актуалното състояние на републиканската пътна мрежа. „Агенцията разполага с многомилионен бюджет, който трябва да се оптимизира и разпределя според важността и спешността на ремонтните дейности – коментира плевенският народен представител от мястото на протестните действия – Опитах да се свържа по телефона с инж. Дончо Атанасов – без успех…, но ще продължавам да го търся!“
Според Бурджев сериозността на проблема изисква и намесата на министерството на транспорта, с оглед на динамичния трафик на тежко-товарни превозни средства по кризисната отсечка и опасността от срутване на къщи по главното шосе и евентуални жертви.
Чрез регионалната информационна медия „Плевен за Плевен“народният представител от 15 МИР Плевен използва случая да благодари на директора на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев, както и на представителите на Инициативния комитет на протестиращите, за положените усилия за нормалното протичане на протеста и блокадните действия – без провокации и с добра комуникация и от двете страни.


Припомняме още, че Местната инициативна група настоява за гаранция от страна на Агенция „Пътна инфраструктура”, че 15 – километровия участък ще бъде изцяло ремонтиран в най-кратки срокове и уверява, че протестните действия ще продължат до изпълнение на исканията.
Пътят е важен, защото води до няколко пристанища на река Дунав. Той е единствената връзка на хората с общинския център Гулянци и областния град Плевен, както и с Районния съд в Никопол.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: