Всяка година се извършват ремонти около свлачището край Козар Белене

28.04.2018 12:24

В отговор на питане от народните представители от ПП ГЕРБ за Плевен Пламен Тачев, Владислав Николов и Ралица Добрева относно свлачището на път I – 3 при с. Козар Белене, област Плевен, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков информира, че за участъка се полагат грижи по линия на текущото поддържане. Всяка година се извършват ремонти дейности. В периода 2016-2017 година в него са вложени средства в размер на 19 191 лева без ДДС. Тази година също са планирани ремонтни работи за подобряване състоянието на участъка.

В писмения си отговор министъра на регионалното развитие и благоустройството посочва предприетите мерки за този проблемен участък от 2015 година насам. Става ясно, че през 2016 година, след проведена открита процедура по реда на Закона за обществените поръчки, са извършени проучвателно-проектантски работи на свлачищния процес при с. Козар Белене. Направени са инженерно-геоложки проучвания на обекта,с които са установени видът на геоложките разновидности, геоложкият строеж, хидрогеоложките условия на площадката, геотехническите показатели, физико-геоложките явления и процеси, сеизмичност и всяка друга информация, имаща отношение към проектирането.

Получените резултати са показали необходимост от укрепителна конструкция. Предложените три варианта са разгледани от експертен технико-икономически съвет при АПИ през октомври 2017 и са върнати за преработка и допълване. Министър Нанков уточнява, че след приемане на приемане на проектната разработка на фаза технически проект от експертен технико-икономически съвет на АПИ, ще бъдат предприети действия  по провеждане на обществени поръчки за възлагане на дейности по строителство, упражняване на строителен и авторски надзор за проекта.

Индикативната стойност на обекта е 3 млн. лв. с ДДС. Средствата за реализация на обществените поръчки са осигурени от бюджета на програма „Аварийни ремонти” на АПИ за 2018, става ясно от отговора на министър Нанков на питането на плевенските депутати от ГЕРБ.

Областно пътно управление – Плевен продължава да следи състоянието на участъка. Специалисти от районната пътна служба заедно с представители на пътноподдържащата фирма по договор непрекъснато наблюдават мястото и имат готовност да реагират при промяна на ситуацията чрез въвеждане на съответната организация на движението.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: