ОбС – Плевен прие промени в Наредба №7 за реда, придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество

27.04.2018 10:27

Общинският съвет на Плевен прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба №7 за реда, придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Предложението бе първа точка в дневния ред на днешното заседание и прието без дебат с гласовете на 36 от съветниците, 1 гласува “въздържал се“.
С решение от 26 февруари тази година на Административен съд – Плевен е отменена разпоредбата на чл.46, ал.2 от Наредба №7 с мотив материална незаконосъобразност и процесуални нарушения при приемане на посочената разпоредба. Това наложи прецизиране на текстовете в Наредбата, в която се съдържа отменения текст. Причините, налагащи промени в нормативния акт са: подобряване организирането и контрола на стопанисването на общинската собственост; неефективност на чл.83, ал.6 и ал.7 и чл.101а и чл.101б от Наредбата и прецизиране на текстовете в нея в частта за учредяване право на строеж, право на надстрояване и/или пристрояване върху общински имоти – частна общинска собственост. Целите, които се поставят с промените, са текстовете в Наредбата да бъдат прецизирани и приведени в съответствие с действащото законодателство. Да се обхванат и всички възможни случаи на учредяване право на строеж без търг или конкурс при условията на ЗОС, което ще намали сроковете и ще облекчи процедурите при разрешаване на строителство по инициатива на гражданите. Друга цел е да отпаднат ограниченията и да се осигурят равни възможности на всички заинтересовани лица за участие в публични търгове и публично оповестени конкурси.
Наредбата за изменение на Наредба №7 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество влиза в сила 7 дни след публикуването й на интернет страницата на Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: