Д-р Наталия Димитрова: При лазерната обработка се предизвиква ремоделиране на колагеновата структура и нейното обновяване по изключително прецизен начин

24.04.2018 16:13

Д-р Наталия Димитрова завършва медицина 2001 година в Медицински Университет, Плевен. През 2007 година придобива специалност по дерматология и венерология в Медицински Университет, Плевен. Член на Българското Дерматологично Дружество и Български Лекарски Съюз. Участник в множество конференции по дерматология и естетична медицина.

Допълнителни квалификации:

ХИМИЧЕСКИ ПИЛИНГ, МЕЗОТЕРАПИЯ И ФИЛЪРИ, КОЛАГЕНОВА МЕЗОТЕРАПИЯ, ФИЛЪРИ, ПРИЛОЖЕНИЕ НА БОТУЛИНОВ ТОКСИН, ПРИЛОЖЕНИЕ НА ELOS ТЕХНОЛОГИИТЕ В ДЕРМАТОЛОГИЯТА И КОЗМЕТИКАТА, ТРЕЙДЛИФТИНГ, МИКРОСКЛЕРОТЕРАПИЯ

• Какво представлява фракционирането като процедура?
• След създаването на първите лазери през 60-те години на 20-ти век, те намират редица приложения в пластичната хирургия и дерматологията за лечение на кожни и повърхностни увреждания. Прилагат се и при редица патологични състояния, за които преди това не е прилагана друга ефективна терапия. Лазерът с въглероден двуокис е понастоящем най-често използваният хирургически лазер.

• Предимствата на новата технология?

• Допреди няколко години заличаването на белези и бръчки се правеше с методики като дермабразио, дълбок химичен пилинг, класически лазерен пилинг, които имат съществени недостатъци като дълъг възстановителен период, риск от поява на хипер пигментации, белези и др.
С новата революционна технология – т. нар. Фракционен CO2 лазер – се осъществява „изпаряване” на повърхностните епидермални слоеве и специфично топлинно въздействие върху дълбоките структури на кожата. По време на самата процедура не се наранява цялата кожа, а само отделни участъци от нея под формата на микроскопични колони –микротермални зони. Всяка такава зона е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област. Това позволява на кожата да се възстанови много бързо, дори при обработване на по-големи повърхности. Така се активира производството на нови и здрави колагенови влакна, които изглаждат релефа на кожата, подобряват и възстановяват нейната структура, плътност и еластичност.

• Какво представлява самата процедура на терапията?

• Преди процедурата се прилага местна упойка. При лазерната обработка се предизвиква ремоделиране на колагеновата структура и нейното обновяване по изключително прецизен начин, което не е по силите нито на средно-дълбокия пилинг, нито на така известното дермабразио.
Лазерната енергия стимулира образуването на здрав колаген и по този начин се подобрява релефа и структурата на белезите, намаляват бръчките и фините линии, подобрява се текстурата на кожата и се възстановява свежия й вид.

• Какви са приложенията на СO2 лазера?

• Фракселна процедура – лазерен ресърфърсинг за мощно подмладяване, също така при отстраняване на хипер и хипотрофични белези след травми и операции, както и на стрии – хормонални, след бременност или загуба на тегло. СO2 лазера се използва и за възстановяване на гладката кожа при белези от акне, разширени пори или други сериозни дефекти по релефа на кожата.
С него се премахват хиперпигментации, дълбоки и фини бръчки, включително и в периорбитална зона – фракселно лезерно подмладяване. Прилага се също за вагинално подмладяване и подмладяване на външни полови органи.

• Как протича възстановяването?

• Веднага след процедурата се получават лек оток и зачервяване, които обаче са преходни и преминават в рамките на 5-7 дни. 1-2 дни след третиране фините точици започват да избледняват, кожата придобива лек тен. На този етап може да се нанася грим върху третираните зони. Повечето пациенти се връщат към ежедневните си занимания. 3-4 дни след третиране повърхностният слой на кожата започва да се излющва при нормалното й измиване, като се разкрива новата подмладена кожа с по-добър вид и текстура. 5-6 дни след третиране излющването на кожата в повечето случаи приключва.

• Как да се минимизира риска от инфекция и да се оптимизира заздравяването?

• Необходимо е стриктно да се спазват всички инструкции на лекуващия дерматолог, които ще са съобразени с вида на извършената процедура. За предпазване на третираната зона от слънчевите лъчи, на пациента се препоръчва слънцезащитен крем с висок фактор (най-малко 30 SРF). Излагането на слънце с цел придобиване на тен може да предизвика образуване на хиперпигментации.

• Колко трябва да са процедурите при терапията?

• Според вида на проблема се препоръчват различен брой процедури. Те трябва да се извършват минимум през един месец. Ефектът от процедурата се забелязва от пациента непосредствено след нейния край, но окончателният резултат се наблюдава до 6 месеца след приключването на процедурите.

За контакти:

Дермато-козметичен център Арт-медика Плевен
гр. Плевен, ул Ресен № 15 (улицата зад съдебната палата), тел. 0878681490, 0898816845
www.art-medica.eu
e-mail: [email protected]

#тагове:

НАЙ-НОВИ: