Регионален детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици“ се проведе в Червен бряг

22.04.2018 13:46

НЧ „Никола Вапцаров – 1908“ Червен бряг с подкрепата на Община Червен бряг вчера бе домакин на традиционния Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици“.

За тринадесета поредна година НЧ „Никола Вапцатов – 1908“ даде възможност на изпълнители от различни читалища, школи по изкуства и училища  от цяла Северна България да покажат таланта си и плодовете на неуморния си труд на престижната сцена на конкурса.

Официални гости на събитието бяха г-н Ивайло Иванов – Председател на Общински съвет на Община Червен бряг и г-жа Вергиния Василева – Заместник-кмет на Община Червен бряг, която откри конкурса и пожела успех на всички участници.

На конкурса журираха преподавателите от НУИ „П.Пипков“:  г-жа Елка Недялкова /Председател на журито/ , г-жа Ценка Тодорова и г-н Валентин Недялков.

За поредна година Червен бряг даде сцена на младите таланти, на онези, за които фолклорната музика е нещо повече от поп-фолк, на онези, на които възлагаме хадеждите си да запазят непокварена традицията и я предадат един ден на своите деца.

В конкурсната програма участваха повече от 120 млади изпълнители  от градовете Червен бряг, Плевен, Свищов, Монтана, Левски, Дряново, Кнежа, Берковица и селата Черни вит, Стожерово, Козар Белене.  Участниците се преставиха с народно пеене (акапелно и със съпровод на народни и класически инструменти ), както и самостоятелни и групови инструментални изпълнения. На сцената звучаха младите гласове на децата , родните звуци на гъдулката, тамбурата, кавала, както и класическите китара, ксилофон и акордеон. Публиката се наслади на общо 78 изпълнения в различните направления и категории .

Град Червен бряг бе представен от групата за народни песни към ОУ „Хр. Смирненски“  и индивидуалните изпълнители  Вивиан Павлова и Илияна Бенинска. Вивиан Павлова се класира на първо място в категория народно пеене , а групата за народни песни към ОУ „Хр. Смирненски“ спечели трето място в категория  вокални групи.

С най-голям брой участници се представи гр. Кнежа включително най – младата участничка в конкурса – очарователната Ивайла Хинкова на 4 години.

Специални награди за изключително представяне бяха присъдени на младите изпълнители от град Монтана . Изключително силно представяне направиха и децата от гр.  Левски, които спечелиха и най-голям брой отличия.

Много атрактивни бяха изпълненията и на  инструменталистите от с. Черни Вит, Дряново и Кнежа.

Дивна Петрова

Три отличия се присъдиха на възпитаниците на НУ „Хр. Ботев“ гр. Плевен –  Дивна Петрова; Ивана Савева и Симона Бецова.

Пъстроцветната атмосфера и оригиналната обстановка се дължаха на положените усилия от екипа на НЧ Вапцаров и личното съдействие на г-жа Маруся Якимова и фотоателие „Криейтив“ без чиято навременна помощ конкурсът не би постигнал такъв успех.

„Благодарим на всички участници за това , че осмислиха положените  от нас усилия като и през тази година показаха, че не може да се върви напред без традициите на миналото, че младите милеят за родната песен, че българският дух е жив”, казват организаторите.

Информация: Кирилка Печева, читалищен секретар на НЧ „Никола Вапцаров – 1908“ – гр. Червен бряг

Снимки: Фотостудио Креатив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: