Интермес

Пламен Тачев: С ремонта на язовир „Тотлебенов вал“ ще се предотврати заливането на „Кайлъка“

20.04.2018 15:24

Язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” е изграден през 1958 год. и поради дългогодишната му експлоатация, тялото на преливника силно е компроментирано и е в лошо техническо състояние. При продължаващата динамична промяна на водното ниво има опасност да се предизвика пълно разрушаване на преливника, неконтролируемо изтичане на водата от язовира и заливане на защитената местност „Кайлъка”
„От години се търси начин и форма на финансиране за възстановяване на съоръженията собственост на „Напоителни системи” ЕАД, с цел недопускане на аварийна ситуация, но такива не са намерени. Благодарение на многократните срещи проведени от народния представител Пламен Тачев с Министерството на земеделието, храните и горите и с Изпълнителния директор на „Напоителни системи” ЕАД София, вече има изготвен работен проект, който е одобрен от Община Плевен и разрешение за строеж. Той включва възстановяване тялото на преливника и траншеята му, ремонтни работи по водовземен канал и подпорните каменни стени на язовира“, заяви Иваничка Райчева, управител на „Напоителни системи“ ЕАД клон „Среден Дунав“ – Плевен.
„С реализирането на работния проект ще се възстанови техническото състояние на язовир „Тотлебенов вал” и ще се предотврати заливането на алеите в защитената местност „Кайлъка”. Така ще се реши един отдавна наболял проблем и плевенчани отново ще могат да посещават любимото си място за отдих“, сподели депутатът Пламен Тачев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: