Съкровището от Никопол е представено в постерната изложба „Огледало на времето: Женската красота през вековете“, с която НАИМ гостува в Сърбия

20.04.2018 16:07

Постерна изложба „Огледало на времето: Женската красота през вековете“ открива днес в сръбския Димитровград Националният археологически институт с музей (НАИМ) при БАН, съобщават организаторите. Откриването е от 18.00 ч. в галерия „Методи Мето Петров“. Поканата е от Библиотека „Детко Петров“ и местния музей в Димитровград, Република Сърбия.
Представена е женската мода в земите на днешна България в периода от ранножелязната епоха (10-6-и в. пр. Хр.) до късното средновековие. С 28 постера са показани археологически находки и историческа информация, свързани с естетическите норми, изобразяването, поддържането и изявяването на красотата на жените през различните исторически епохи.
Фотосите са на гробни находки – накити и аксесоари за дрехата, позволяващи реконструкцията на характерния женски костюм в Западните Родопи. Развитието на местните тракийски обичаи в облекло и украшения е илюстрирано чрез накити от гробове от некропола при с. Дуванли, Пловдивско, както и с шедьоври на античната торевтика с образи на жени. Сред тях са ойнохое от Рогозенското съкровище, апликация за конска амуниция от съкровището от Летница, великолепният киликс с изображение на Селене от Дуванли.
Сред тоалетните принадлежности важно място заема сребърната мида от могилата Голяма Косматка, Шипка, вероятно принадлежала на Беренике, македонска принцеса, съпруга на Севт Трети. Целият инструментариум за красота е показан чрез находки от некропола на Аполония Понтика – част от гробния инвентар на млади жени. Изящни накити свидетелстват за изискания вкус на благородните дами и за тяхната нарастваща роля в тракийското общество.
С включването на днешните български земи в Римската империя навлиза нова мода, отразена чрез няколко богати гробни находки на знатни тракийки, сред които от Китова и Райкова могила. Грижата за красотата на тракийките през римската епоха е илюстрирана чрез гробния инвентар на жена от Тулово, в който преобладават съдове за скъпи благовонни масла и козметика, дошли от столицата.
Експозицията проследява развитието в облекло, прически и накити през ранното и късното средновековие на фона на историческите сътресения, предизвикани от пристигането на славяни и прабългари, създаването на Българското царство и включването му в Османската империя. Промените са показани чрез експонати от Плиска и от съкровището от Никопол, Плевенско.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: