Групата за фолклорни песни „Зорница” от Тръстеник празнува 10-ти рожден ден

18.04.2018 14:56

Юбилеен концерт на Групата за фолклорни песни „Зорница” при НЧ”Неофит Рилски-1872” – гр.Тръстеник се състоя днес.

„Щастливи сме, че ги поздравихме за  10-тия им  рожден ден!

ДЕСЕТ години – това е време за равносметка на творчески успехи, много изкачени върхове, емоции и радостни мигове, но всички те водят  най-вече до натрупан опит и мъдрост.

Пожелахме им от сърце път, който винаги да води до сърцата на хората, чрез песните, които пеят  и чрез словата, които изричат”, казват от читалището.

Групата за фолклорни песни „Зорница” за своята 10-годишна история има много местни, регионални и национални изяви.

Възниква от учредения през месец декември 2007 г. Клуб на дейците на културата и изкуството в гр.Тръстеник.

И през март на 2008г се създава група за народни песни от членовете на този клуб. Групата започва самодейно под ръководството на Мариана Цанина и има в репертоара си 25 песни и много изяви. През 2009 г. в с.Обединение – на 5-тия национален събор-надпяване с песните на Мита Стойчева, от който печелят второ място и  през 2011 г. на 7-мия национален събор-надпяване си тръгват с почетна грамота

Трето място и бронзов медал на фолклорния фестивал в гр.Априлци. Във фестивала на патриотичната песен гр.Плевен печелят статуетка и грамота.

Участват на национален фолклорен фестивал в Павликени, на 25-тия юбилей на НЧ ”Зора-1990” – с.Победа, на събора на народното творчество-с.Черни вит и във фолклорния  песенен фестивал в гр. Кнежа, в литературните представяния на книги.

Всяка година участват в концертите за 3-ти март, във Великденски  и пролетни концерти, в Деня на музиката поезията и възрастните хора, като и за Деня на  християнското семейство.

През 2016 г. печелят трето място и получават бронзов медал на ХVI Балкански събор на българската  песен – гр.Априлци и грамота за отлично представяне. Трето място завоюват и от Общинския преглед на художествената самодейност „С музика, песен и танц в сърцата” – град Долна Митрополия.

През 2017 г. печелят второ място и парична награда от общинския преглед на художествената самодейност „С музика, песен и танц в сърцата” – гр.Тръстеник. Отново през миналата година групата завоюва трето  място  и бронзов медал в раздел «Певческо изкуство” на VIІ-мия Национален фолклорен фестивал «Фолклорен извор” в с.Царевец, Свищовско и грамота за участие.

Снимки: НЧ „Неофит Рилски – 1872” – гр.Тръстеник

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: