17 април – Световен ден на хемофилията

17.04.2020 7:55

17.04.hemophilia

На 17 април всяка се отбелязва Световния ден на хемофилията. За първи път Денят е честван през 1989 г. от Световната федерация по хемофилия, а повод за това е рождената дата на нейния основател Франк Шнабел. Днес събитието се отбелязва в световен мащаб в над 100 страни.

Целта на Световния ден на хемофилията е обществото да изрази съпричастност със засегнатите от това заболяване. В света за 75% от пациентите все още не е осигурено адекватно лечение и грижи.

Хемофилията е заболяване, при което организмът на болния не изработва някоя от съставките на кръвта, участваща в процеса на нейното съсирване. Когато хемофиликът кърви, той не кърви по-интензивно или по-бързо от нормално – той кърви за по-дълъг период от време. Това заболяване е наследствено и се предава от майка на син, като боледуват само мъже.

Възниква още в ранна детска възраст, когато детето прохожда. Според световната статистика, засегнатите са между 200 000 и 300 000 души. Първите сведения за това заболяване датират още от времето на египетските фараони. В Европа болестта е наричана „кралска болест“ поради разпространението й в кралските дворове на Стария континент.

Без лечение, хемофилията може да доведе до кървене, силна болка, тежки ставни изменения, инвалидизация в ранна възраст и не на последно място малка преживяемост на тези пациенти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: