Каракачанов: Има консенсус за създаване на Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия

17.04.2018 14:48

Към момента има политически консенсус на ниво президентство, правителство и парламентарна комисия по отбрана за създаване на военновъздушно училище, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който участва в дискусия за възможностите за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, съобщи БТА.
Консенсусът обаче е само предпоставка. Създаването на висше училище е предизвикателство, свързано с изпълнението на държавните изисквания и изисква време, материални средства, финансови ресурси и подготовка на академичния състав, отбеляза министърът, като изтъкна, че на дискусията са поканени представители на различни институции и целта е да се отчетат различните мнения и препоръки. Като отново очерта консенсуса по темата, министърът все пак посочи, че трябва да се имат предвид и реалностите. За да направим идеята реален факт, би следвало да вземем опита на Военноморското училище като успешен модел, посочи Каракачанов.
Правителството миналата година задели допълнително 28 млн. лева финансови средства за военната образователна система, посочи председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов. Събрали сме се тук, за да откликнем на една обществена необходимост, свързана с новата среда за сигурност, модернизационните проекти за въоръжените сили, както и за това, че ВВС трябва да затворят цикъла на образованието, подготовката и реалните бойни способности, защото сега те индиректно нямат своя собствена школа, коментира Попов.
Към момента нуждите на бойната ни авиация не са толкова големи, колкото бяха преди 20 или 30 години, каза Красимир Каракачанов пред журналисти по-късно. Затова, според министъра, трябва да се върви по вече утъпкания път на Военноморското училище, който дава много добри резултати, като се обучават и кадри за гражданската авиация. Това е и намерението на проекта, който обсъждаме днес. Има изработена пътна карта, ще се работи в тази посока, амбицията ми е да свършим това, но няма как да не се съобразяваме с реалностите от гледна точка на финансовите нужди, както и да погледнем малко по-модерно на въпроса – практиката на Военноморското училище в това отношение е изключително полезна. Там се обучават не само хора за нуждите на българския флот, но и много чужденци, чрез което се финансира и самото училище.
На дискусията днес от Националния военен университет „Васил Левски“ представиха изпълнението на пътната карта за развитие на комплексно авиационно образование и обучение на кадри за българските ВВС и гражданската авиация, както и степента на готовност за създаване на висше военновъздушно училище на базата на факултета „Авиационен“ на университета. Беше посочено, че за функционирането на висше военновъздушно училище са необходими общо малко над 5 млн. лева. Като се отчитат направени разходи за район Долна Митрополия за 2016 г. в размер на малко над 3 млн. лева, ще са необходими допълнително малко над 2 млн. лева. Средствата ще са нужни всяка година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: