Интермес

Тази вечер на сцената на „Съгласие“ е премиерата на балетния спектакъл „Ледената кралица“

16.04.2018 8:06

Тази вечер от 19 ч. на сцената на Читалище „Съгласие“ е премиерата на спектакъла „Ледената кралица“ на Балетната школа при читалището. Това е 64-и творчески сезон на Балетната школа – най-старата в България, с много свои последователи и възпитаници, които се изявяват на професионални сцени, припомни художественият ръководител на школата Маня Николова. Тя поясни, че „Ледената кралица” е поставяна и преди 6 години, но самата приказка е толкова красива и благодатна да бъде представена с езика на танца, че е решила да я възстанови отново. „Поколението се сменя – както в нашата публика, така и в състава. Тазгодишната постановка има своите различия от предишната – като сценарии и режисура”, категорична е Николова. Балерините не само танцуват, но са и действащи актьори на сцената. Поуката е, че винаги побеждава доброто. А целта – да се възпитават децата да ценят изконните човешки добродетели, но и да заобичат изкуството. А детето най-добре възприема изкуството, когато е предложено от негов връстник. Тогава вече връзката е много по-лесна, стената пада, сочи опитът на Маня Николова.

Отново са съчетани различни танцови техники – класическа и палцова, модерен балет, до уличен хип хоп и брейк. Музиката е колажна, изградена около саундтрака на филма „Ледената кралица”.

„Тези спектакли не са обикновени концертни номера, при които балерините излизат да изтанцуват танца си с една усмивка, да се поклонят и да заминат. Те са и актьори. Всяко едно дете, което е на сцената, е актьор, част от събитието, което се развива на сцената”, добави художественият ръководител на Балетната школа.

Следващите представления ще бъдат на:
17 април от 11,30 и 16,30 ч.
19 април – 10,30 и 14,00 ч.
20 април – 13,45 ч.
23 април- 10,00 ч.
24 април – 11,00 и 12,30 ч.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: