Георг Спартански: Отворен съм за всякакви предложения за справяне с проблема с бездомните кучета

14.04.2018 17:17

„Въпросът с безстопанствените кучета е изключително сериозен. Той не е от вчера, но това не означава, че не бива да бъде коментиран публично очи в очи с хората. Смятам, че това е по-честният и работещ вариант, отколкото да го караме, както през годините назад“. Това заяви кметът Георг Спартански на вчерашното обсъждане с граждани на проблемите с бездомните кучета, проведено в зала „Плевен“ на Областна администрация. Освен градоначалника, в него участие взеха още председателят на Общинския съвет Мартин Митев, секретарят на Община Плевен Паулина Кирова и началникът на Отдел „Екология“ Павлина Тодорова. Въпреки многобройните коментари по проблема в социалните мрежи, в обсъждането, продължило над 2 часа, се включиха едва около 40 човека, които имаха възможността да поставят въпросите, които ги вълнуват.

В отговор на въпрос на какъв етап е проектът за изграждането на постоянен приют за кучета Спартански посочи, че е проведена обществена поръчка за избор на проектант и фирмата-победител вече работи по проектирането. След проектирането ще знаем за колко пари става въпрос и тогава ще отнеса въпроса до Общинския съвет, като предложа да изтеглим инвестиционен кредит, за да финансираме изграждането, обясни градоначалникът, допълвайки, че постоянният приют ще бъде за 2000 кучета. Той не се ангажира с конкретни срокове кога ще бъде готов новият приют, тъй като за самите строително-ремонтни дейности отново трябва да бъде обявена обществена поръчка, на която вероятно ще се явят немалко фирми. Съответно, една от тях ще спечели, а загубилите могат да обжалват – такъв е законът и аз не мога да го прескоча, каза Георг Спартански. Кметът сподели, че е направил справка за функциониращите към момента приюти в страната, от която е станало ясно, че общият им капацитет би бил недостатъчен дори само за кучетата в Плевен, които според преброяването през 2017 г. са били 1780.

На срещата бе коментирана и дейността на временния приют или кастрационнен център, който функционира в момента с капацитет до 40 кучета. Кметът не скри, че неговият екип е доста малък, като разполага само с един амортизиран автомобил, което се оказва твърде недостатъчно за справяне с проблема дори отчасти. От участник в обсъждането бе предложено там да бъдат назначени още ветеринари, като идеята бе приета от Георг Спартански. Въпросът, както отбеляза той, обаче, е дали ще се намерят кандидати, тъй като частната ветеринарна практика е изключително доходна и трудно ще се появи специалист, който да приеме доста по-скромното възнаграждение по линия на администрацията.

Георг Спартански сподели, че е водил нееднократно разговори с представители на природозащитни организации, като за пореден път заяви, че Общината ще съдейства на всяко НПО, което се ангажира с дейности по кастриране или осиновяване на бездомни кучета. Също така, той разкри, че се е обърнал към Фондация „Четири лапи“, която преди време е предложила на Община Хасково да изпрати на място свои екипи и за своя сметка да залавя, кастрира и обезпаразитява четириноги. Заявих, че съм готов да им предоставя поле за действие и в Плевен, но за жалост на този етап нямам отговор от Фондацията, каза Спартански. „Зная, че има международни организации, които трансферират кучета в чужбина. Ако се появи такава, която желае да работи на територията на община Плевен, ние ще я подкрепим, като залавяме кучетата за наша сметка“, допълни още той.

Георг Спартански призова плевенчани да бъдат активни и да дават всякакви идеи – били те във връзка със залавянето и кастрирането на кучета или за разяснителни кампании за повишаване на гражданската култура, рекламни материали, билбордове.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: