Ученици на Езикова гимназия – Плевен участват в Седмици на немския език

12.04.2018 13:03

В Ресурсния център за немска литература към Регионална библиотека „Христо Смирненски” Плевен стартираха Седмиците на немския език. Ученици от десети клас на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици– Плевен  поканиха осмокласниците на г-жа Йорданка Иванова на изложба, посветена на младежката музика в Германия. 14 постера представят актуалните изпълнители на поп, соул, хип- хоп и реге. Изложбата е предоставена от Гьоте-институт София.

До скоро светът свързваше Германия с рок групи като Рамщайн или Скорпион. Днес немската поп музика е по-популярна и по-успешна от всякога. Песни на немски звучат по радиото всеки ден и младежите постоянно ги споделят с приятелите си. Немските банди вече не се опитват да имитират англо-американски поп. Музикантите говорят езика на младите хора, особено когато става въпрос за любовта. Емоциите са най-интензивни, когато ги изживяваме заедно с другите. Може би затова днес Берлин е столица на международната клубна култура. А през лятото в цяла Германия се провеждат големи музикални фестивали. Има по нещо за всеки.

Учениците от двата класа заедно изследваха плакатите и решаваха забавни задачи към тях. Младежите се запознаха и с онлайн портала, посветен на изложбата: www.goethe.de/de/spr/unt/ver/lst.html. Събитието завърши с емоционално съвместно изпълнение на песните на Кро и Тим Бендцко.

За втора година Гьоте-институт София провежда поредица от изяви в цялата страна под мотото „Wochen der deutschen Sprache – Седмици на немския език“. Инициативата се осъществява в сътрудничество с Посолството на Федерална Република Германия, Алумни-портал Германия и Германската служба за академичен обмен.

В седмиците от 10 април до 3 май 2018  всяка организация, свързана с немския език, може да се включи с доклади, четения, семинари и конкурси, както и с музикални, готварски и игрови вечери и театрални представления.

Изявите на Гьоте-институт и другите участници може да намерите своевременно в Календара на събитията на страницата на  Алумни-портал Германия:  www.alumniportal-deutschland.de/wochen-bulgarien и във  фейсбук: http://fb.me/wochenderdeutschensprache

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: