Константин Коев: Моят отбор ще излезе, за да победи в 100% Power Мача на звездите

07.04.2018 17:14

Вече втори пореден сезон Константин Коев е един от основните играчи на Спартак Плевен и отново ще участва в Мача на звездите, след като преди година във Варна спечели и конкурса по тройки в него. Сега той ще бъде един от капитаните в демонстративното събитие, което ще се проведе на 22 април в „Арена Ботевград“.

Ето какво разказа крилото за сезона досега, за престоя си в Плевен и за очакванията си за предстоящия 100% Power Мач на звездите в интервю за сайта на НБЛ:

– Ако можеше само с една дума да определиш сезона си досега, коя би била тя и защо?

– С една дума – труден сезон, защото както се вижда не сме в цветущо състояние, но даваме всичко от себе си. В началото имаше много голям спад, докато се обиграе отборът. Трябваше ни време, за да се сработим и да се противопоставяме на съперниците. Затова с една дума – труден сезон.

– Изглеждате много сплотени като колектив. Каква е всъщност тайната за това?

– Опитваме се колкото сме малко, толкова да бъдем сплотени, защото няма как да играем баскетбол, ако не сме заедно. Разбира се, има моменти, в които и ние се караме и се гледаме накриво, но се опитваме по време на мачовете, това да не се забелязва. Държим един на друг и знам, че ако аз направя грешка, някой друг ще се опита да ме поправи, както бих постъпил и аз. Това е философията на нашия отбор. Това казва и треньорът през целия сезон. Най-важно е да сме заедно. Ако е така, всичко ще бъде наред.

– Извън терена така ли е?

– Извън терена, всеки има различни интереси. Единият обича да прави едно, другият обича да прави друго. Донякъде ни се застъпват нещата, но мога да кажа, че в най-близки отношения съм с Ивко и Ники. Най-много време прекарвам с тях.

– От Нова година насам показвате по-добра игра. Феновете са с вас и ви подкрепят, но какво би казал на скептиците, които си казват – Да, добре, но с баланс от 1-19? /интервюто е взето преди срещата с Балкан от 23 кръг на НБЛ/

– По принцип, те са прави. При 1-19 няма какво да кажа, но има причини, ясни за всички. Няма как да побеждаваш, когато не си конкурентоспособен на лигата и на отборите. Хубавите неща, които чуваме в последно време от треньорите ни радват. Ние, след последния мач срещу Рилски, това си говорихме, че ако всички отбори са съставени от български играчи, може би нямаше да имаме загуба в Плевен. Поне с тази публика, която идва да ни гледа. Отново се потвърждава, че Плевен е най-баскетболният град, защото имаме участници и в Мача на звездите. Донякъде, това, че съм избран за капитан ме ласкае, въпреки че не обичам да съм светлината на прожекторите, но щом хората така са решили, значи така трябва да бъде.

– Ако ви поставим в ситуация, в която сте в същата тази форма сега и ви върнем в началото на сезона. Мислиш, че щяхте да имате само 1 победа?

– Мисля, че не, защото имаше мачове, които изпуснахме в последните минути от грешки, породени от недобрата стиковка на отбора. Спомням си такива два мача с Черно море Тича. Така е, ако бяхме в такава форма. Но няма как да сме, така че…

– Почти две години минаха откакто избра да играеш за Спартак за първи път. Бързо се превърна в един от любимците на феновете, но имало ли е момент, в който си съжалявал, че си взел това решение?

– Не, радвам се, че играя в най-баскетболния град – Плевен и пред може би пред най-разбиращата публика. Огромно удоволствие е за мен да играя тук. Харесвам града и хората. Когато изляза на терена, знам, че ще ме подкрепят във всеки един момент и това ми дава още по-голяма сила да играя добре. Надявам се нещата обаче да се променят, за да имат хората някаква радост.

– Каква е тайната на точния ти мерник от тройката?

– Тайна няма. Може би поспиване до по-късно, защото трябва да си отпочинал, за тежките шутове. Разбира се, това е в кръга на шегата. Може би това се дължи не само на мен, може би на нещо, което ми е дадено, както и на съотборниците ми, които ми създават ситуациите, за да вкарвам.

– Избран си за един от капитаните на Мача на звездите. Как приемаш ти самия това, самото събитие и какво би казал на хората, за да дойдат и да напълнят залата в Ботевград на 22 април?

– Има играчи, които си казват, да това не е това, което трябва да е. Мисля, че това е абсолютна чест за всеки един играч, защото по някакъв начин се чувстваш оценен и забелязан. Удоволствието и честта са големи. Всеки тайно в себе си се надява да попадне там. Радвам се, най-много заради хората. Те имат представител и любовта към играта им се връща по този начин.

На 22-ри април ще се опитаме да направим шоу. Миналата година стана много завързан мач, имаше продължения. Смятам, че и тази година няма да бъде по-лош и със сигурност ще бъде атрактивен. Хубаво е, че ще има и аматьори, защото се обхваща по-голям диапазон от хора, които се занимават с баскетбол. Много от тях искат да се видят срещу професионалисти. Мисля, че организаторите и домакините от Балкан ще направят всичко възможно залата да е пълна. Сигурен съм в това. Подобно на Плевен и Ботевград, е баскетболен град и това ще бъде празник за него. Убеден съм, че всички хора ще го уважат. Моят отбор ще излезе, за да победи.

– Бе избран и за любимец на феновете в НБЛ и то в конкуренцията на Христо Захариев. Как приемаш това?

– Ицо е много добър играч. Дал е много на баскетбола. Отново обаче се видя, че хората от Плевен обичат спорта. Но се надявам да не само хора от Плевен. Надявам се, че по някакъв начин със стила ми на игра през годините съм допаднал на тези, които се интересуват от играта. Надявам се това да е критерият, по който ме оценяват и се радвам от сърце за това.

– Би ли се върнал в Плевен и догодина?

– Миналият сезон мисля, че ми беше най-добрият, защото имах възможността да играя с баскетболисти, които са опитни и разбират играта. Нещата се получаваха. Винаги сме се старали да бъдем заедно и да побеждаваме. Имаше 1-2 двубоя, в които паднахме с по-голяма разлика. Всичко е било на кантар. Тази година пак се радвам, че съм тук, но просто малко се изместиха нещата, чисто откъм баскетболната страна. То се и вижда. Отборът е по-слаб от миналата година. Но с удоволствие, бих се върнал. Плевен ми харесва.

– Кой е твоят фаворит за титлата?

– Много е оспорвано първенството и до последно сигурно няма да ясно, кой ще стане първи. Балкан е много добър отбор. Левски Лукойл също е много силен, но все още не си е намерил ритъма. Рилски спортист и Академик Бултекс 99 също се представят много добре. В Пловдив за няколко години направиха страхотен отбор. Надявам се, че в следващите години в шампионата може да има 1-2 нови тима, като Черноморец или ЦСКА например, а другите като нас, Ямбол и Черно море да си намерят стабилни спонсори и първенството да стане още по-силно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: