В ДГ „Първи юни“ – Плевен отбелязаха Международния ден на детската книга

04.04.2018 15:09

Международният ден на детската книга – 2 април се отбелязва в деня, в който се е родил писателят, създал най-вълнуващите приказки за деца и възрастни – Ханс Кристиан Андерсен. Всяка година внимателно обмисляме инициативи, с които не само да регистрираме дейност, а с които да помогнем на децата да не са просто ползватели, а да се замислят, сподели директорът на ДГ „Първи юни“ – Плевен Александра Иванчева.
„Как се създава чудото на книгите?“ – попитахме. „Кой го създава? Как възниква хрумването за текста, съдържанието? Как се появяват художествените думи, вълшебните случки? Еднакво ли изглеждат книгите за възрастни, книгите за деца? Защо книгите за деца са илюстрирани и за какво служат илюстрациите? Защо възрастният си представя съдържанието без илюстрации? Какъв път изминава идеята, възникнала в сърцето и мислите на писателя до готовия продукт – книгата?“.

Шестгодишните деца от ДГ „Първи юни“ разсъждаваха, в опит да отговорят на тези въпроси. Не е лесно за децата да разгадават характеристиките на творческия труд, но те се доближиха до чудото, опитвайки да изразяват предположенията си с думи…

„Писателят наблюдава какво се случва около него. Той е чувствителен и ако нещо го развълнува, той го описва и измисля истории. Хрумването се появява в мозъка на писателя. Той пише с перо, с молив, с химикалка. Може и на компютър…“ Така обясняваха творческия акт децата. Ние обяснихме на малките, че за да стигне книгата до читателя, освен писател и художник, необходимо е да има издател и книгоразпространител, разказа още Александра Иванчева.

„След разговора показахме на малките какъв е пътя от творческото хрумване на писателя до реализацията на творческата идея в книжно тяло. Като заговорихме за книжното тяло, неизбежно беше да поговорим за хартията, за разделното събиране на отпадъци, за рециклирането, за да създаваме на децата предварителна нагласа за необходомостта от икономичното и разумно използване на природните ресурси.

Припомнихме на малките срещата им с директора на Издателска къща „Пан“ Любомир Русанов. За да отбележим и сътрудничеството с издателството, организирахме Дни на Издателска къща „Пан“. С помощта на семействата и децата, аранжирахме библиотечен кът с детски книги, издадени от „Пан“. Направихме това, за да илюстрираме дейността на издателството. Директорът на ИК „Пан“ нямаше възможност да ни гостува и лично да разкаже за характера на своята работа, но изпрати писмо с поздрав към малките, в което им обясни колко важни за него като издател са интересите и предпочитанията на децата“, сподели директорът на ДГ „Първи юни“.

Друг приятел на децата от детската градина – Анита Тарасевич, автор на книги с поезия и проза за деца и възрастни, изпрати видео-поздрав към тях, припомняйки си с топло чувство създадената от шестгодишните тогава книжка с илюстрации по нейната повест „Джуджето Джу и други тайни“. В градината използват книгата като специално средство, чрез което да въздействат върху неукрепналата нравственост на малките. Описаните фантазни истории деликатно насочват към размисли върху добродетелите – добротата, честността и др. И тази година децата от четвърта група илюстрираха четените разкази, защото малките най-лесно споделят впечатления в рисунки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: