В Пордим отбелязаха 91-годишнината от рождението на Иван Радоев

30.03.2018 12:34

На паметника в центъра на град Пордим днес признателни граждани и представители на институциите отбелязаха 91 години от рождението на бележития поет и драматург Иван Радоев. Той е роден на 30 март 1927 г. в град Пордим. Носител е на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж.Завършва гимназия в Плевен, следва право и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор във в. „Стършел“, в. „Родни криле“, сп. „Български воин“. Драматург в Народната опера в София, главен редактор на Българската телевизия, драматург на театрите „Сълза и смях“ и „София“.Радоев е един от създателите на т.нар. лирична драма през втората половина на 50-те години. В малките пиеси „Джудо“, „Петрол“, „Ромео и Жулиета“, „Моцарт“ от 1986 г. за първи път в българската драматургия са представени младежките несъгласия и бягства, станали причина за спирането на спектаклите.
Иван Радоев умира на 10 юли 1994 г. , а няколко години по-късно Пордим отдава своята признателност към човека и твореца Иван Радоев, като през 1997 година преименуват народното читалище от „Родина” на Иван Радоев”
На тържествата, които организира читалище „Иван Радоев 1907” присъстваха заместник-кметът Борислав Александров и секретарят на община Пордим Вацка Хорозова, които изразиха своята признателност към творчеството на Иван Радоев с поднасяне на венец на паметната плоча, която е поставена на сградата на къщата, в която се е родил твореца.На събитието присъстваха членове на читалищното настоятелство, представители на читалища от общината, много граждани, както и учениците от СУ „Свети Свети Кирил и Методий” гр. Пордим.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: