Проектът „Teaching Alpha“ поощрява нововъведения в образователния процес

27.03.2018 14:28

Проекта „Teaching Alpha“ представи на пресконференция днес в БТА зам.-председателят на Общински съвет – Плевен Петя Василева в качеството си на управител на Фондация „Родова памет“. Неговата цел е да бъдат номинирани и съответно отличени и поощрени финансово преподаватели от държавни училища, които прилагат иновационни методи в сферата на образованието.

Алфа е поколението, което предстои след време да влезе в училище, като инициаторите на проекта решиха, че няма да има хора в класните стаи от другата страна на барикадата, които да се изправят срещу тези деца, обясни управителят на Фондация „Родова памет“. Тя отбеляза, че броят на учителите намалява все повече, а още с по-голяма сила това важи за качествените такива. Аз работя в сферата на образованието и наблюденията ми са, че учителите не са мотивирани да прилагат нови методи в образованието, обучителният процес преминава вяло и скучно за децата и те не са ангажирани пряко в него, като това сериозно ни плаши, коментира Петя Василева. Също така, Василева посочи, че в резултат на това се получава огромно разграничение между тези, които имат пари и могат да си позволят частно образование, където резултатите са по-добри и между държавните училища, които все повече губят кадри. За да намалим този риск, ние започваме да търсим учителите, които са осъзнали, че трябва да дават нещо ново на процеса с цел да постигат по-добри резултати, допълни Василева.

Номинациите ще се правят на онлайн платформата www.teachingalpha.org, където всеки може да предложи преподавател с иновативни, работещи, приятни за децата и ангажиращи тяхното внимание практики. Всеки ученик или родител може да номинира учител, като разкаже защо смята, че методите му са различни, по-продуктивни и успешни. След получените номинации екипът на проекта ще селектира финалисти, с които ще проведе интервю. Накрая, чрез Фондация „Родова памет“, ще бъдат наградени най-отличаващите се практики. Срокът за номинациите е до 24.05. 2018 г., а наградените ще бъдат обявени на 15.09.2018 г.

Целта е „Teaching Alpha“ ежегодно да поощрява нововъведенията в образователния процес от учители в държавните училища в България и да разпространява техните идеи и истории, като идеята е преподавателите да усетят, че обществото признава техните усилия и е готово да ги възнагради – включително материално, а не само с една диплома, подчерта Петя Василева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: