Георги Първанов в Плевен: Иска ми се на срещата ЕС-Турция да се поставят и българските въпроси

26.03.2018 15:39

Часове преди началото на срещата между председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, президента на Турция Реджеп Ердоган и българския премиер Бойко Борисов, държавният глава на България (2002-2012) Георги Първанов сподели в Плевен своите очаквания относно работната вечеря, която ще даде възможност за обсъждане на въпроси от взаимен интерес и последните събития в Турция, както и въпроса как отношенията ЕС-Турция могат да напреднат на основата на взаимно уважение и общи интереси:
„Самият факт, че се провежда такъв разговор е позитивен и има различни сценарии. Не очаквам да се загърбят проблемите, да се пренебрегнат и да се проведе една чисто протоколна среща. По-скоро това би било един тежък разговор между европейските лидери и президента на Турция Ердоган, в който не би трябвало да се избегне нито един от реалните проблеми, а дали ще има движение по всеки един от тях е трудно да се каже. Достатъчно е да има воля на този етап и да се намерят форматите“, посочи той.
„Иска ми се в този активен диалог, в който министър-председателят има своята роля, да се намери начин да се поставят и българските въпроси. Въпросите, свързани с нашата сигурност, въпросите на тракийци и редица други конкретни въпроси, които са в богатия дневен ред на двустранните отношения“, каза още Георги Първанов.
Срещата ЕС-Турция ще се състои тази вечер, в резиденция Евксиноград край Варна.
При гостуването си в Плевен, Георги Първанов връчи на библиотеката в Народно читалище своята трилогия, свързана с десетгодишния му мандат като президент на България. По-рано същия ден, той участва в среща с възпитаници на ДФСГ “Интелект“ – Плевен, която премина под мотото „България – днес и утре“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: