След въпрос на Стефан Бурджев министър Нанков се ангажира с решаването на сериозен проблем в община Долни Дъбник

24.03.2018 14:09

Какви мерки ще бъдат предприети за осигуряване на безопасното и спокойно преминаване на леки и тежкотоварни автомобили по третокласния път от републиканската пътна мрежа III – 305 в участъка, преминаващ през село Садовец, община Долни Дъбник. Този въпрос зададе депутатът от „БСП за България“ Стефан Бурджев към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на петъчния парламентарен контрол. Народният представител посочи, че на изхода на Садовец в посока Ъглен отново има огромно пропадане на платното за движение. „Многократно са алармирани съответните институции, отговарящи за състоянието на пътя. Извършените ремонтни дейности досега, обаче, не дадоха резултат, а свлачището в момента е с дълбочина около три метра“, отбеляза Бурджев.

В отговора си министър Нанков посочи, че свлачищният процес във въпросния участък е регистриран още през 1975 г., като свлачището е периодично активно, а засегната площ е малко над 5 дка. Той сподели, че през 2015 г. са констатирани повреди по настилката на републиканския път в този участък и оттогава там периодично се образуват пукнатини и пътната настилка пропада. По думите на министър Николай Нанков, специалистите от ОПУ – Плевен системно следят състоянието на участъка и предприемат мерки за неговото обезопасяване, като през 2016-а в ремонтни работи са вложени над 84 000 лв, а в периода март-юли 2017-а по текущи ремонти и поддържане са извършени дейности на обща стойност около 28 000 лв. През октомври 2017-а АПИ осигури допълнителни средства в размер на 51 000 лв., но въпреки изпълнените дейности към момента поради обилните валежи отново са налице пукнатини в настилката, както и денивелация, която на места достига 40 см, не скри министърът, допълвайки, че участъкът е сигнализиран за преминаване с повишено внимание.

Николай Нанков посочи, че по предварителна експертна оценка за възстановяване на засегнатия участък са необходими минимум 560 000 лв. След приключване на зимното поддържане на републиканските пътища ще бъдат предприети мерки за обезопасяване на участъка съобразно наличните бюджетни средства, като към момента е осигурена една трета от необходимата сума, а до края на годината ще се опитаме да осигурим и останалите пари, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

От своя страна, Стефан Бурджев адмирира загрижеността на министър Нанков по наболелия за жителите на община Долни Дъбник проблем, като не скри удовлетворението си от факта, че с него е запознат и финансовият министър Владислав Горанов, който присъства в залата по време на парламентарния контрол. Ясно е, че въпросът няма как да бъде решен с разходване на малки суми начесто, като и ние, и жителите на общината отчитаме, че резултатът от подобни действия е краткосрочен и всяка пролет води до неяснота какво ще се случи, заяви Бурджев. Социалистът подчерта, че това е важна пътна артерия, която свързва Балкана с Дунавската равнина, като апелира да се намерят средства, които да осигурят спокойствието на хората в дългосрочен план.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: