В Плевенско: Трима загинали и един пострадал в пожари от началото на годината

23.03.2018 11:40

Предвид ниските температури и повишения риск от битови пожари Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ алармира към по-голяма предпазливост и спазване на правила за пожарна безопасност. От началото на 2018 година на територията на област Плевен при пожари, предимно в жилищни сгради, са загинали трима, а един е пострадал. Последният трагичен инцидент, взел човешка жертва е регистриран вчера – 22 март. В 08.13 часа в Оперативния център в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен е постъпил сигнал за горяща къща в град Искър. На адреса незабавно е изпратен пожарен автомобил с екип служители на РСПБЗН – Кнежа. Съседи веднага съобщават на пожарникарите, че вътре в горящата сградата вероятно е и нейният самотноживеещ собственик. Пожарът е потушен, като е унищожена покривна конструкция 80 кв.м. и една от стаите. Открит е загинал мъж на 79 г., пенсионер. Извършен е оглед на местопроизшествието и е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава, като предполагаемата причина за пожара е неправилно ползване на отоплителен ел. уред.
За периода 1 януари – 22 март 2018 година на територията на област Плевен това е третият загинал човек, пострадал е един. Жертвите при пожари сравнено със същия период на 2017 година са намалели, когато е имало шестима загинали и един пострадал гражданин. Анализът на пожарите с пострадали и загинали по възрастови групи показва, че това най-често са хората на пенсионна възраст или над 60 години, в повечето случаи самотноживеещи и трудноподвижни. Всички произшествия с жертви са от категорията битови пожари.
От началото на 2018 година най-много пожари с материални загуби са възникнали в отрасъл „Жилищно стопанство, дейности на домакинства“ – 28 броя. Тук отново се отчита намаление, сравнено с 2017 година, когато тези произшествия са били 39 броя.
Основа причина за пожарите е пренебрегването и неизпълнението на правилата за пожарна безопасност, а именно късо съединение, неправилно ползване на отоплителни уреди /10 пожара/ и небрежност при боравене с открит огън /10 пожара/.
Напомняме на гражданите на област Плевен за личната им отговорност за спазване на правилата за пожарна безопасност за намаляване на риска от възникване на пожар, който да застраши живота и здравето, както и имуществото им. Апелираме, при възникване на пожар, своевременно да се подава сигнал на тел. 112.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: