РИМ – Плевен стартира проучване на обичаите и традициите в община Пордим

22.03.2018 10:24

Сглобяването на историята ни парче по парче дава самочувствието на един народ. С тези думи се обърна към всички присъстващи доктор Володя Попов – директор на Регионалния исторически музей гр. Плевен. Идеята за срещата е инициирана от кмета на Община Пордим Детелин Василев и д-р Попов, за да се положи началото на дейност свързана с изследването на обичаите, традициите, бита, културата, облеклото, диалектните и говорните различия, занаятите, музикалните инструменти, семейните и родови взаимоотношения и вярвания в различните исторически периоди в развитието на населението от общината.
На срещата бяха поканени и присъстваха представители на всички читалища от общината , клуб „Краезнание”с. Тотлебен и преподаватели по история от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Пордим.


Миглена Николаева – етнолог в отдел „Етнография“ на РИМ очерта основните стъпки, по които ще трябва да се върви при издирването и събирането на информацията за традициите и обичаите на нашия край. Друг момент от срещата беше и разговорът с ръководителя на направление „Археология“ в РИМ Владимир Найденов, който обясни на присъстващите, че на територията на община Пордим не са правени проучвания за археологически находки. В тази връзка кметът на общината се ангажира заедно с кметовете на населените места да окажат съдействие на екипите от археолози, които ще започнат работа по археологически проучвания на терен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: