Изложба „Сезони“ на Стефка Ралевска откриват днес в Къщата на художниците в Плевен

22.03.2018 8:23

Изложба „Сезони“ – акварел и рисунка на Стефка Ралевска ще бъде представена в Къщата на художниците в Плевен. Откриването е днес – 22 март, от 17.30 ч.


Стефка Георгиева Ралевска е родена в гр. В. Търново. Правнучка е на Г. Минев /1869 – 1937 г./ – художник – зограф, представител на Миньовия род от Тревненската живописна школа.
Завършила е специалност „Графика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” при доц. Ив. Маринов. Специализира „Графика” при проф. Н. Хаджитанев и „Методика на ИИ” при доц. д-р Ст. Здравков/1991/ към същия университет. 37 години работи като учител по изобразително изкуство в три великотърновски училища, като през последните 22 г. – в паралелките с разширено изучаване и профил „Изобразително изкуство” в СОУ „Ем. Станев”. В кариерата си като учител защитава Първа професионално-квалификационна степен. Отличена е с грамоти за високи постижения в обучението по изобразително изкуство.
Основна тема в творчеството на Ст.Ралевска е природата, преплетена понякога с човешката душевност и съдба. Обича да показва цветята, тревите, есенните листа в техния естествен вид сред природата. Между клоните и в кората на дърветата вплита причудливи образи. В картините и няма граници между портрета, пейзажа и натюрморта. Търси разнообразие в използваните материали и техники, между които акварел, сух пастел, цветен молив, туш-перо, офорт.
Автор е на 13 самостоятелни изложби.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: