Плевенските криминалисти разкриха участник в три телефонни измами

19.03.2018 9:25

След прецизна оперативна работа плевенските криминалисти установиха извършител на три телефонни измами в Плевен. Престъпленията са по познатата схема – съдействие от гражданите в специализирана операция по задържането на престъпници, информират от Пресцентъра на ОДМВР-Плевен.

Първата измама е реализирана на 8 ноември 2017 година, когато 89-годишна плевенчанка изхвърлила през терасата на жилището си в Плевен 1 700 лева. Втората е на 8 ноември, когато друга възрастна жена – 81-годишна, събрала в плик наличните в дома ѝ пари в размер на 100 лева и златни накити, както следва – 3 броя златни халки с общо тегло около 3 грама, 1 брой златен мъжки пръстен с тегло около 5  грама, 1 брой златна плочка с тегло около 4  грама, 1  брой златно дамско колие с тегло около 3 грама, 1 брой златно дамско синджирче с оплетка на квадратчета около 2 грама/, 1 брой златно кръстче с тегло около 1 грам, 1 брой златна турска лира около 7 грама и 1 брой златен дамски пръстен с тегло около 2 грама, и ги изхвърли през терасата на жилището си.

На 9 ноември 2017 година 74-годишна плевенчанка изхвърлила наличните в дома ѝ пари в размер на 3 900 лева.

В хода на проведените оперативно – издирвателни мероприятия е установен и задържан 26-годишен, с постоянен и настоящ адрес в с. Калипетрово, област Силистра, който е взел горепосочените парични суми и златни накити.

Мъжът в качеството си на помагач, в съучастие с неустановено към настоящия момент лице, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение в потърпевшите под формата на продължавано престъпление. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 211, пр. 3, във връзка с чл. 209, ал. І, във връзка с чл. 29, ал. І, б.“а“ и б.“б“, чл. 26, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. ІV от НК, разпитан е като такъв пред служебен защитник, признава вината си, като дава обяснения. 26-годишният е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в арест – Плевен към затвор – Плевен. По случая работиха служители на сектор „ПКП“ – ОД на МВР – Плевен и разследващи полицаи под ръководството на прокурори от Районната прокуратура – Плевен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: