Изложба с илюстрации от своя фонд откри ХГ „Илия Бешков“ – Плевен в Търново

16.03.2018 11:18

Снощи заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков откри в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен. Събитието е част от Националната културна програма за Българското председателство на съвета на Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Господин Карабаджаков изрази удовлетвореността си от факта, че Община Велико Търново има възможността да бъде партньор в представяне на тази интересна изложба. „За мен е истинска чест, че илюстрациите отново са в цивилизационния фокус на хората. Много съм горд, че най-сетне такава изложба дойде при нас. Велико Търново е едно от местата, от където са тръгнали илюстрациите, хрониките. „Илюстрацията не съществува от 20-ти век, както обикновено се смята- тя е много древно изкуство“, заяви Ганчо Карабаджаков.


Той припомни вековните традиции в илюстрацията от епохата на средните векове, когато в рамките на Търновската книжовна, живописна и архитектурна школа са създаване изящни образци на илюстрацията.
„Във фонда на нашата галерия има огромно количество от художествени произведения над 3 600, посветени на историческата тема и Велико Търново, ние реципрочно можем да организираме експозиция в Плевен”, заяви по време на откриването г-н Карабаджаков.


Колекцията включва произведения на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: