Училището в Крушовене е национален победител в конкурс за Космоса

14.03.2018 15:36
Приключи националният и международният етап на конкурса “Празнуване на отличното образование по космически науки” по проект SPACE AWARENESS (Информираност за Космоса) на който община Долна Митрополия/Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал е партньор по разпространението.
Проектът се финансира от Европейската комисия по програма „Хоризонт 2020“. Координира се от Европейската училищна мрежа и SCIENTIX в консорциум от водещи университети и организации  Max Planck Gesellschaft – Haus der Astronomie (Germany), University College London (UK), Ellinogermaniki Agogi (Greece), The Open University (UK), Ecsite (Belgium- Europe), Nuclio (Portugal), The IAU Office of Astronomy for Development (South Africa), Ciência Viva (Portugal). Това бе и последната финална проява по този изключително успешен проект, който стартира през 2015 г.
Учителите и учениците се състезаваха в две основни категории награди: А. Вдъхновяване на млади хора от различни среди с космическа наука и Б. Подпомагане на младите хора да осъзнаят космическите кариери. Национален победител в категория А е Николина Русева, учител по физика и астрономия в ОУ “Климент Охридски”, с. Крушовене и ученици, участващи в “Космическа обсерватория”, проект на МОН “Твоят час” за извънкласни дейности.
Децата изработиха макет на лунна база с комуникационни съоръжения и макет на космическа станция на околоземна орбита за дистанционно наблюдение на нашата планета и разказаха как си представят живота в Космоса на публично събитие на което присъстваха родители и гости. Учениците участваха в два учебни лагера в базата на ОЦИДЗИ, с. Байкал, където имаха възможността да получат много нови знания по астрономия.
На официална церемония бе връчен и подаръка – телескоп и информационни материали от Европейската училищна мрежа в Брюксел от директора на училището Силвия Диянова и Иво Джокин, директор на ОЦИДЗИ с. Байкал.
В конкурса участва и Дияна Петкова, начален учител в ОУ “Христо Смирненски” с. Ореховица с нейните ученици, които тестваха образователни ресурси и се представиха отлично и също ще получат подаръци.
Победител в категория Б е ст.п-л Цеца Цолова, ПГ по КСТ – Правец с подгласник Красинела Георгиева от НАГ Васил Априлов – Габрово.
Снимки и информация: Община Долна Митрополия, Пресцентър
#тагове:

НАЙ-НОВИ: