Георг Спартански: Историята не поднася подаръци – за да получиш нещо, трябва да се бориш

03.03.2018 12:45

Трети март е дата, след която България отново възкръсва от пепелищата и се появява юридически на картата на Европа, каза в словото си по повод 140-годишнината от Освобождението на България кметът на Община Плевен Георг Спартански. „Историята не е магистрала – равна и гладка, по която народите се движат безпроблемно. Историята е низ от възходи и падения и всяка дата има своето историческо и логическо обяснение“, каза Спартански, припомняйки падането на българската държава с нахлуването на османските орди на Балканите.
За тези 500 години до своето освобождение българският народ винаги е лелеял своята мечта за възстановяване на държавността и за свободна и независима България, отбеляза Георг Спартански. Той припомни, че през тези години периодически са избухвали много метежи и въстания, които са удавени жестоко, а милиони са българите, оставили своите кости пред олтара на Отечеството. „Километри са реките от кръв, заливали снагата на Родината, но независимо от всичко България не загубва своята вяра, род, език и традиции. Те продължават да живеят и да се съхраняват в българските манастири, в килийните училища, в читалищата и в домовете на всеки българин. Мечтата за свобода и отделна независима държава никога не е гаснала по българските земи“, изтъкна в словото си кметът. Градоначалникът посочи, че тези национални борби за освобождение имат своите герои, които всяка българска уста произнася с трепет, вълнение и огромна признателност.
Историята има своите уроци и поуки и ние всички трябва да ги помним, за да ни дават сила и увереност към по-доброто светло бъдеще на България, сподели още с плевенчани кметът, като призова да не живеем с усещането, че нещо ни е дадено даром. „Историята не поднася подаръци – за да получиш нещо, трябва да се бориш, трябва да го заслужиш. Това нашите предци защитиха с кръвта и живота си, за да ни има нас, а българският идеал винаги е бил България да бъде единна. Трябва да знаем и помним, че сме един от най-старите народи в Европа и нямаме повод да се срамуваме от своята история. Затова сме благодарни на всички, дали живота си за нашето освобождение“, завърши словото си Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: