Откриха плоча на Александър Стамболийски на къщата, в която той е живял в Плевен

01.03.2018 18:25

Паметна плоча на земеделския лидер Александър Стамболийски бе открита днес на фасадата на къщата, в която той е живял на квартира като ученик в училището по лозарство и винарство в Плевен от 1895 до 1898 г. Събитието навръх 139-годишнината от рождението на видния български държавник събра пред къщата на улица „Шейново“ 28 членове и симпатизанти на БЗНС „Александър Стамболийски“, общественици, а сред официалните лица бяха председателят на БЗНС „Александър Стамболийски“ и народен представител Спас Панчев, колегата му от парламентарната група на „БСП за България“ Димитър Георгиев и Януш Донев, член на Националния съвет на БЗНС „Александър Стамболийски“ и председател на Областния съюзен съвет, с чийто средства е изработена плочата. Нейни автори са скулпторите Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика.

Януш Донев благодари на всички, събрали се да почетат паметта на Александър Стамболийски. Нека, когато плевенчани минават оттук, да си спомнят за човека, който управляваше България в едни тежки времена, но в които страната ни бе в своя разцвет, пожела Донев.

В словото си Спас Панчев подчерта, че Стамболийски е един от най-бележитите българи на миналото столетие и той е от хората, променили съдбата на България в годините след Първата световна война. Лидерът на земеделците припомни факти от житейския път на Стамболийски и от историята на БЗНС, отбелязвайки, че през своите 119 години Земеделският съюз е имал и върхове, и падения, но е останал партия, която винаги като основна цел си е поставяла грижата за бедните хора, земеделците, интелигенцията и добруването на българския народ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: