Георги Първанов: Сега е моментът да решим бъдещето на АЕЦ „Белене“ и моят отговор е категоричен – трябва да изградим централата

24.02.2018 13:12

Сега е моментът да решим бъдещето на АЕЦ „Белене“ и моят отговор е категоричен, трябва да изградим централата. Дебатът около това ядрено съоръжение не трябва повече да се идеалогизира. Той не е такъв по своя характер, това не е дебат за стратегическата международна ориентацията на страната ни. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „Дошъл е моментът, в който трябва да се вземе решението за „Белене“. В противен случай оттук нататък до няколко години вече няма да има смисъл. Загубихме достатъчно темпо, динамика. Двата реактора вече трябваше да работят. Сега е момента да решим, първо ще строим ли? И моят отговор е категорично „ДА“! Защото вече започват да ни изпреварват и Румъния, и Турция. Въпреки това ние продължаваме да сме с една обиколка преди тях, а балканският пазар на електроенергия го има. Ако се прочетат докладите и на БАН и на Виенския център за ядрена енергетика, ще се види, че пазарът за електроенергия го има. Трябва да е ясно и още нещо, в света няма губеща ядрена централа. В същото време с едно две изключения в света няма и ядрена централа, в която държавата да не участва. В този смисъл и дебатът около участието на държавата ни в изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да приключи“.
„А колкото до дебата за изграждането на реактора в Козлодуй, то аз не поставям Козлодуй като алтернатива на Белене. Нека да се работи и по двата проекта, но първо този реактор за АЕЦ „Белене“ не е “нафтова печка”, както се изрази и премиера, че да можем току-така да го прехвърляме тук и там. На Белене имаме готова площадка. Тя не е гьол, а готово съоръжение. И ние имаме готов реактор, които е строен точно за тази площадка. А при Козлодуй тепърва проучванията трябва да се случат, да се търсят лицензи и прочие. Това означава, че забавянето ще бъде повече от десет години. Време, в което ние вече трябва да сме започнали да произвеждаме ядрена енергия от новите мощности. Още повече, че в Козлодуй имаме свръх натовареност, там имаме 6 реактора – 2 работещи и 4, които се извеждат от експлоатация. Или ако говорим за сигурност, то много по-сигурно е изграждането на ядрена мощност в Белене. Това е необходимо и не само заради евтината цена на тока, тя е най-ниската цена в енергийния микс на страната. Тази цена многократно е изчислявана. И накрая да се върнем пак на стратегическата ориентация и инвеститорите. Нека да не са руснаците, а китайците или американците, като могат. Уестингхаус уж щяха да идват, но междувременно им се случиха някой неприятни неща. Т.е. ние сме отворени към инвеститори, а изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да се случи“.
В страни от темата Георги Първанов бе призован за отношение и по казуса със сделката около закупуването на ЧЕЗ, която разтърси държавата и доведе до оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. „По-скоро тази оставка засили съмненията, че тя е просто един „бушон“, ако можем да използваме такова сравнение от енергийната сфера. Тя много хладнокръвно, спокойно понесе ситуацията, очевидно е била подготвена. Все пак става дума за процес, които върви от месеци наред. Оттук нататък много от отговорите ще разберем, когато видим наследника й. Формално погледнато подписването на сделката с ЧЕЗ е може би официалният повод за тази оставка, но аз бих казал, че към темата може би има отношение и този разговор, който вчера се проведе и между коалиционните партньори в управлението. Не желая да спекулирам, но интересът на една част от Обединените патриоти към този сектор е видим. Той е траен и последователен. И не бих се изненадал ако той се реализира и в конкретен персонален ангажимент“.
„Може би тази сделка около закупуването на ЧЕЗ наистина е проверявана, със сигурност никой не може да каже такова нещо, но съмненията остават. Но аз питам, ако от другата страна имаме мажоритарен собственик държавата Чехия, защо българската държава не проявява интерес? Ние няма да се намесваме в правилата на сделката, но България трябва да защити своя интерес и правата на тези над три милиона родни потребители“.
„Моите съмнения са свързани с всичко около тази сделка. Има много неща, които чакат своят отговор. Но основният въпрос е кой стои зад тази сделка? Аз не познавам близките на министър Теменужка Петкова, но данните, с които разполагамe, ми се струват крайно недостатъчни, за да се убедим ние хората, че в новия собственик има потенциал да управлява едно такова дружество, от което зависи съдбата на толкова много българи. В този смисъл пак казвам, държавата трябва да си влезе в ролята. И когато казвам това, се сещам и за друго. Защо чешката държава да е по-добър собственик от българската, когато става дума за сегменти от енергетиката ни? Защо да не може нашата държава да навлезе в един такъв стратегически сектор, и да дава сигурност на гражданите“?

#тагове:

НАЙ-НОВИ: