Явор Бахаров гостува днес на плевенска сцена в операта „Слугинята – Господарка”

23.02.2018 7:51

Днес, 23 февруари от 19:00ч. на сцената на ДКТ „Иван Радоев“, плевенската публика ще има удоволствието да се наслади на операта „Слугинята – Господарка“ от италианския композитор Джовани Паизиело.

България е първата държава домакин по реализирането на двугодишен международен проект „YOUNG@OPERA / „Младите в операта” със съдействието на Фондация „Опероса” и ДКТ „Иван Радоев“ Плевен

Талантлив и млад екип от България, Сърбия и Черна гора работи по операта „Слугинята-Господарка“, която ще бъде представена в различни градове на трите държави през 2018 г.

В ролята на Серпина ще имате удоволствието да чуете сръбското сопрано Александра Станкович, а в ролята на Уберто ще пее големият български бас Божидар Божкилов. Към тях се присъединява и актьорът Явор Бахаров  в ролята на Веспоне.

Диригент: Милен Апостолов

Ментор на проекта: Маесто Предраг Госта (Сърбия;САЩ)

Режисьор Владан Джуркович (Сърбия)

Сценограф: Магдалена Влаич (Сърбия);

Костюми: Лина Лекович (Черна гора) 

На пианото: Бояна Радивойевич (Сърбия)

Струнен квартет: Иво Александров, Бойка Младенова, Христо Аролски, Иван Стайков

Фотограф: Фелия Барух

За режисьора Владан Джуркович темата в операта „Слугинята-Господарка“ е вечната тема за любовта и брака.

„Винаги е имало две причини за встъпване в брак-любов или облаги, а понякога и двете. Темата за брака е била предмет за комедия, още от древността до наши дни. Какви са мотивите на младите момичета да имат отношение с по-възрастен мъж? Струва ми се, че тази много стара тема, никога не е била толкова актуална, колкото днес. Свидетели сме, как младите момичета променят напълно външния си вид, за да постигнат идеалната красота. Именно те стават най-жестоките зверове в лова за плячка. А тяхната плячка са богатите и влиятелни мъже. В комедиите, отношенията между такива двойки се изразява предимно с конфликт, но има и смяна на ролите. В повечето случаи тези мъже се наказват от съпругите си и остават без нищо.

Историята на операта „Слугинята Господарка“ е именно за това, как джентълменът Уберто се превръща в слуга.”, споделя режисьорът.

Не пропускайте насладата от красивата музика на операта „Слугинята Господарка”, изпълнена и изиграна с много любов за вас!

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: