В МУ – Плевен стартира учебната година за новоприетите чуждестранни студенти с полагане на академична клетва

20.02.2018 16:23

На 19 февруари стартира академичната 2017/2018 година за новоприетите чуждестранни студенти на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен). За първи път висшето училище въведе ритуал по полагане на Академична клетва от студентите, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисия на Университета, към Етичния кодекс и към академичните традиции. Чуждестранните  студенти тържествено повториха думите на клетвата, произнесена от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите. На старта на академичната година те бяха приветствани от ректора проф. д-р Славчо Томов, от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, както и от своите български и чуждестранни колеги. Специално за тях прозвучаха музикални изпълнения от ансамбъл от японски студенти, участници в Деня на народите 2017.

Преди началото на учебната година традиционно за новоприетите чуждестранни студенти бе организирана Програма за адаптация от Центъра за чуждестранни студенти. Програмата включва информационни турове на университета, отворени врати в библиотеката, срещи с агенции за недвижими имоти, със служба „Миграция“ и запознаване с културно-историческото наследство на град Плевен – посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877“, Регионален Исторически музей и Художествена галерия „Илия Бешков“. За първа година бяха предвидени и часове за изучаване на български език от чуждестранните студенти. Така на първия учебен ден повечето от тях поздравяваха с „Добър ден!“

И тази година МУ-Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ в Плевен – над 250 новоприети първокурсници от 26 държави, по-голямата част от които са европейски страни. За първа година най-висок е броят на студентите от Италия, следвани от гражданите на Великобритания, Индия, Германия, Швеция, Испания, Гърция, Финландия, Канада, Австралия и Япония.  За първи път във висшето училище има записани студенти от Румъния и Косово.

МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. Към момента са дипломирани 14 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – САЩ, Европа, Индия и Австралия.

Снимки и информация: МУ-плевен, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: