Георг Спартански: Апостоле, благодарим ти, че даде посоката!

19.02.2018 12:09

„Преди 17 години имах привилегията тук – пред неговия паметник, да произнеса слово по повод годишнина от неговата героична гибел. Оттогава до днес имах тази чест и привилегия нееднократно и ви уверявам, че винаги е трудно и същевременно лесно да говориш за Апостола“. Това каза кметът Георг Спартански на ритуала по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Той посочи, че е лесно да се говори за Левски, защото ние живеем с неговия образ от първите си съзнателни мигове до последния си дъх, а трудно, защото както пише голямата българска писателка Неда Антонова, „Трудно е да опишеш вечността“. Левски е съвременник на всеки от нас, той отдавна е надрасъл тези времеви ограничения, които са дадени на простосмъртните и живее вече толкова години в съзнанието и сърцето на всеки българи, каза Спартански.

Кметът подчерта, че изправяйки се пред паметниците на Апостола всички българи изпитваме смесица от чувства. Това е обяснимо – всички ние обичаме Апостола, всички ние се гордеем с неговото дело и неговите завети, всички ние изпитваме преклонение пред неговата памет и всички ние понякога – дай Боже по-често – изпитваме неудобство, затова че невинаги сме достойни да изпълняваме неговите завети, каза още в словото си Георг Спартански.

„Васил Левски е постигнал вътрешен мир със себе си, защото е сред малкото хора, имали възможността и привилегията да казват това, което мислят и да правят това, което казват. Това единство между помисли, думи и действия е характерно единствено за личностите визионери, начертали пътя за развитие на собствените си народи и човечеството за години напред. Той не е очаквал от нас да му построим големи паметници и да го вдигаме до небето, за да го откъснем от хората, за които той е дал живота си, нито пък е очаквал да бъде канонизиран за светец. Левски отдавна има своето място във всяко българско сърце. Сигурен съм, че той ще живее в сърцата и мислите и на тези, които идват след нас, защото споменът за Левски е гаранция за това да я има България. Апостоле, благодарим ти, че даде посоката, обещаваме да бъдем скромни и смирени пред твоите паметници“, завърши словото си кметът на Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: