Плевен сред петте български градове с голям потенциал за привличане на чужди инвестиции

17.02.2018 8:36

София, Плевен, Русе и Бургас са сред европейските градове, които са с потенциал да привличат повече чуждестранен капитал през следващите две години заради ефективността на направените инвестиционни разходи, пише „Капитал“. Пловдив и областта пък се открояват с добрата си цялостна стратегия за привличане на чужди капитали. Това показва класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2018/2019“, която сравнява 489 дестинации по различни показатели. Тя се изготвя от fDi Magazine, издание на Financial Times.

За цяла Европа на първо място по всички показатели от градовете се класира Лондон, а от областите – районът на Париж. Британската столица е на първо място в класацията на fDi Magazine като град на бъдещето повече от 10 поредни години. За периода на проучването Лондон е привлякъл повече преки чуждестранни инвестиции от Дъблин и Париж, взети заедно, които са съответно на втора и трета позиция.

Най-силно българско присъствие има в класирането по ефективност на разходите, направени от инвеститорите. Областите и градовете са разделени в подкласации според броя на населението им, като сред малките европейски райони област Стара Загора заема първа позиция, а в челната десетка се класират още 6 български области. (виж графиката). В класацията на градовете с население между 100 и 350 хил. души се нареждат Плевен, Русе и Бургас, а Пловдив е на десето място. В категорията за основни европейски градове София заема престижното второ място след грузинската столица Тбилиси.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: